hommage velikom umjetniku

[FOTO] Artupunktura: Projekt Ilica Q'ART oživio Ilicu, Bruno Isaković ponovio performans Toma Gotovca 'Zagreb, volim te'

18.09.2022 u 18:04

Bionic
Reading

Iz godine u godinu Projekt Ilica: Q’ART budi Ilicu i Zagreb; stanovnike, goste, prijatelje i posjetitelje grada te oživljava najdužu zagrebačku ulicu, a njezine prazne i zapuštene prostore ispunjava bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom

  • +23
Jesensko izdanje festivala Projekt Ilica: QART Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

U gradu je danas definitivno bilo živo. Osim velikog sajma Projekta Ilica: Q’ART, u sklopu projekta Prizori za 30 godina Hrvatske - koji se realizira u okviru Artupunkture i Zagrebačkog salona - u produkciji udruge Domino i umjetničke organizacije Malo sutra okupljeni su mnogi umjetnici i umjetnice koji su rekreirali neke od kultnih domaćih performansa, instalacija i happeninga čime su ponudili umjetnički pogled na proteklih 30 godina hrvatske samostalnosti.

Tako je Bruno Isaković - koreograf, performer i redatelj s kojim smo nedavno razgovarali kada je postavljao predstavu o seksualnim radnicima u zagrebačkom HNK - ponovio čuveni performans Toma Gotovca 'Zagreb, volim te', dok je Mia Zalukar na krovu HDLU-a izvela peformans 'Straža na Rajni', također hommage istoimenom radu Tomislava Gotovca iz 1994. godine. Održan je i peformans 'Studija jednog zagrljaja', koji se naslanja na dva ranija performansa Igora Zenzerovića, tijekom kojih je umjetnik proveo u zagrljaju 24 sata – u jednoj verziji sa ženom, a u drugoj verziji s muškarcem. U trećoj, današnjoj iteraciji ovog performansa, Igor Zenzerović je pozivao građane da sudjeluju u zajedničkom zagrljaju na istom mjestu na kojem je on ranije izvodio svoje zagrljaje.

  • +13
Bruno Isaković ponovio performans Toma Gotovca 'Zagreb, volim te' Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic
  • +5
Performans Straža na Rajni na krovu HDLU-a Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Projekt Ilica: Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije, pokrenut prije 20 godina, a se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Njegovi autori su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović.

Cilj im je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Realizira se uz financijsku potporu EU projekta CreArt.

Čak 400 izlagača na otprilike kilometar prostora svojim proizvodima i uslugama učinilo je i ovu nedjelju Ilicu ulicom kojom doista želite prošetati, u kojoj želite kupovati, uz onaj poznati osjećaj ulice koja pulsira život i daje ritam cijelom gradu.

  • +15
Performans Igora Zenzerovića, Studija jednog zagrljaja Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic

Podsjećamo, ovogodišnje izdanje Artupunkture donosi 15 novih umjetničkih projekata, a to su: Art Bubble; Art Future; ART in my KVART, ART by KNAP!; Artupunktura u Dubravi; Čitanje grada; Izložba na cesti; Karas + Kvart; Ljubav na sunce – solarna projekcija „Ljubav oko svijeta“; Mediteranom bučan Boris Bućan – Razigrani Petar Dolić Dijonizijski ples na Gvozdu; MUO na Mažurancu; Pupoljci; Svijet robota; „Treba ići!“ I.K. Hommage Ivanu Kožariću; Trešnjevka se budi! #3 te 30 prizora za 30 godina hrvatske samostalnosti. U programu sudjeluju i prošlogodišnji partneri koji su također pripremili nova izdanja svojih 8 umjetničkih projekata: ALU perspektiva 2; Art & Grad; Art Zagreb 2022; Galerija Ilica: Otvorena knjiga; Projekt Ilica: Q’ART – BUJAN RUJAN; Reli po galerijama; 36 Mountains Festival te 57. zagrebački salon.

Artupunktura traje sve do sredine listopada, a detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama www.artupunktura.hr.