PET HRVATSKIH AUTORA

Finalisti u utrci za književnu nagradu Meša Selimović

21.08.2014 u 09:55

Bionic
Reading

U uži izbor za nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen prošle godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori ušlo je ukupno petnaest romana, među kojima pet hrvatskih autora

Selektori za ovogodišnju nagradu bili su Marko Vešović za Bosnu i Hercegovinu, Zoran Simić za Hrvatsku, Vlatko Simunović za Crnu Goru te za Srbiju Jasmina Vrbavac.

Hrvatski kandidati za ovogodišnju nagradu prema odabiru selektora za Hrvatsku Zorana Simića su romani 'Vrijeme koje se udaljava' Mirka Kovača (Fraktura), 'Rod' Miljenka Jergovića (Fraktura), 'Toranj kiselih jabuka' Ludwiga Bauera (Fraktura), 'Donjodravska obala' Drage Hedla (Naklada Ljevak), te 'Povijest instituta' Ratka Cvetnića (Mozaik knjiga).

Selektor za Bosnu i Hercegovinu Marko Vešović predložio je 'Nestali u stoljeću' Ivana Lovrenovića (Fraktura), 'Inkapsulirana tijela' Nedžada Ibrahimovića (Buybook), 'Nađi me' Damira Šabotića (Dobra knjiga) i, ponovno, 'Rod' Miljenka Jergovića (Fraktura).

Selektorica za Srbiju Jasmina Vrbavac predložila je romane 'Satori' Srdjana Srdića (Književna radionica Rašić), 'Ilegalni Parnas' Bojana Babića (Levo krilo), 'Šegrt lovca na vetrove' Mirjane Bjelogrlić Nikolove (Službeni glasnik), 'Arkadija' Mileta Prodanovića (Arhipelag), i 'Gnusoba' Svetislava Basare (Laguna).

Iz Crne Gore prema prijedlogu selektora Vlatka Simunovića nominirani su Stefan Bošković za roman 'Šamaranje' (Pobjeda) i Balša Brković za roman 'Plaža Imelde Markos' (Vijesti).

O dobitniku nagrade odlučivat će žiri u sastavu Julijana Matanović kao predsjednica, te Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić kao članovi, a bit će dodijeljena posljednjeg dana 14. međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis, koji će se od 4. do 6. rujna održati u Tuzli.

Nagrada Meša Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini, jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja ove regije, a među dosadašnjim su dobitnicima Mirko Kovač, Ivica Đikić, Milorad Popović, Bekim Sejranović, Miljenko Jergović i Faruk Šehić.