ZBOG 'URNEBESNE RADNJE'

Filmu 'Marija' posebno priznanje žirija na festivalu u Gentu

24.10.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Na 44. izdanju prestižnog filmskog festivala u belgijskom gradu Gentu, film 'Marija' Jurja Primorca osvojio je posebno priznanje žirija u glavnoj konkurenciji kratkometražnih igranih filmova 'Europski kratki'

To je priznanje prvi put na festivalu dodijeljeno u toj kategoriji, a film 'Marija' dobio ga je - kako je obrazložio žiri, isti koji dodjeljuje i nagrade u glavnoj konkurenciji - zbog 'dirljive ironije i urnebesne radnje'.

Film prati jednoličnu, zamornu i usamljenu svakodnevnicu čovjeka zaposlenog u pauk-službi, koja se mijenja kada u njegov život uđe - Marija. 

Uz režiju, Primorac s Ivanom Turkovićem-Krnjakom potpisuje i scenarij, s kojim je predstavio svoj novi film na beneluškoj premijeri, 13. listopada u Gentu.

Filmski festival u belgijskom gradu Gentu održao se od 10. do 20. listopada, a Grand Prix za najbolji dugometražni igrani film dobio je 'Zagros', debitantski uradak belgijsko-kurdskog redatelja Sahima Omara Kalifa. Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je animirani 'My Second Eye' u režiji Ahmada Saleha. 

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je 23. listopada da su najbolja festivalska ostvarenja proglašena 20. listopada i na  jubilarnom, 10. Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, koji se održao od 5. do 22. listopada diljem Luksemburga.

Trima hrvatskim filmovima pripala je  Nagrada publike. U kategoriji dugometražnog igranog filma najviše glasova dobio je 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića, dok su 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović i 'Gamer Girl' Irene Jukić Pranjić pobijedili u kategoriji kratkometražnog igranog, odnosno kratkometražnog animiranog filma.

Na ovogodišnjem CinEastu sudjelovalo je devet hrvatskih filmova u pet programa, a ukupno je prikazano 60 dugometražnih te 40 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja srednje i istočne Europe.

Grand Prix pripao je poljskom filmu 'Ptice pjevaju u Kigali' Joanne Kos-Krauze i Krzystofa Krauzea.