POTISNUTA POVIJEST

Filmski program WHW kolektiva na Sharjah bijenalu

17.03.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Filmski program na 10. Sharjah bijenalu, najvećem umjetničkom okupljanju u arapskom svijetu, među ostalim odabrale su članice kustoskog kolektiva WHW, a u njihovu izboru našla su se ostvarenja Zbyněka Baladrána, Zanny Begg, Milice Tomić, Alexandera Ugaya, Anta Zaninovića i Želimira Žilnika

Filmski program pod nazivom 'Bezbojne zelene ideje bijesno spavaju' koji su publici ponudile članice kustoskog kolektiva WHW (Ana Dević, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović) usmjeren je na teme potiskivanja povijesti i povijesti koja je mogla drugačije ispasti, socijalne nepravde i otpora te zamišljane budućnosti.

Naziv je inspiriran rečenicom koju je Noam Chomsky sastavio 1957. kao primjer rečenice s ispravnom logičkom formom i gramatikom, koja je semantički besmislena. Poanta za njega nije bila u besmislu te rečenice, već u tome da pokaže da je rečenica gramatički ispravna, unatoč tome što je nitko prije nije izgovorio, i te su se riječi tada prvi puta pojavile u toj kombinaciji.

Bili su brojni pokušaji pripisivanja značaja i tumačenja te rečenice, a upravo pokušaj da se rečenici pripiše primjerice politički smisao zaslužan je za njen za naslov programa. Program je sastavljen od filmova i videa umjetnika i filmaša različitih generacija. Autori filmskih ostvarenja koja će posjetitelji bijenala imat prilike pogledati su ZbyněkBaladrán ('Socio-Fiction'), Zanny Begg ('Post-Purchase Dissonance'), Milica Tomić ('Jednoga dana umesto noći blesnuće svetlo iz mitraljeza, kad drukče svetlost ne može doći'), Alexander Ugay ('The Break'), Ante Zaninović ('Zid') i Želimir Žilnik ('Crni film').

Deseti Sharjah bijenale okupit će više od 120 umjetnika iz 39 zemalja, a traje do 16.svibnja.