SUBVERZIJE U KLUBU MAMA

Filmovi o nenasilju, anarhiji i revolucionarnom zidaru

30.11.2010 u 11:57

Bionic
Reading

Nakon dulje stanke nastavlja se program Subverzija, koje u prosincu donosi priču o iračkom pokretu otpora, o tome kako nenasilje štiti državu kroz razgovor s Peterom Gelderloosom te priču o anarhistu, pljačkašu banaka, falsifikatoru i prije svega zidaru Luciju Urtubiju

Subverzije se održavaju svaki ponedjeljak u 19 sati u net klubu Mama u Zagrebu, a program započinje 6. prosinca s upoznavanjem iračkog pokreta otpora kroz dokumentarni film 'Meeting Resistance' Stevea Connorsa i Molly Bingham. Connors i Bingham proveli su određeno vrijeme s iračkim pobunjenicima i kroz dokumentarni film otkrivaju stvarne motivacije, osobne priče i načine borbe iračkog pokreta otpora, koji je sve samo ne ono u što nas masovni mediji pokušavaju uvjeriti.

Drugi tjedan na programu je tema nenasilje uz predstavljanje knjige 'Kako nenasilje štiti državu', Petera Gelderoosa i video razgovor s autorom. Pitanje nasilja i nenasilja stalno je prisutno unutar društvenih pokreta, a podjela na te dvije strategije i taktike predstavlja problem koji prelazi u ideološki sukob, a Gelderloos poziva na različitost taktika, tako da nijedna nije isključena ili jedina prihvatljiva. Bit će riječi o nenasilju u borbi protiv ugnjetavanja, zašto je pacifizam patrijarhalan i rasistički i, konačno, štiti li nenasilje državu.

Subverzije u prosincu (20. prosinca) završavaju filmom 'Lucio Anarquista' o anarhistu, pljačkašu banaka, falsifikatoru, ali prije svega zidaru Luciju Urtubiju. Urtubia je pljačkao banke i falsificirao dokumente da bi mogao financirati aktivnosti u koje vjeruje, spasio život vođi Crnih pantera (Black Panther Party), aktivno surađivao s mnogim revolucionarima, a vrhunac je te aktivnosti bilo izvlačenje 25 milijuna dolara iz First National Banka (danas Citibank), čime je ozbiljno uzdrmao sustav, ali i osigurao financije za niz aktivnosti. Lucio je rođen u siromašnoj obitelji, gotovo bez formalnog obrazovanja, a uza sve svoje aktivnosti cijeli je radni vijek odradio kao zidar.