HAVC-OV ONLINE MARATON

Filmovi Antonete Alamat Kusijanović, Dubravke Turić i Igora Grubića prikazuju se besplatno

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.12.2019 17:39
  • Objavljeno 24.12.2019 u 17:39
Igor Grubić, Kako se kalio čelik

Igor Grubić, Kako se kalio čelik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) ljubiteljima kratkog filma na svojoj stranici daruje Online maraton, s besplatnim projekcijama odabranih uradaka.

U suradnji s filmašima na adresi www.havc.hr od 25. prosinca do 6. siječnja prikazat će se šest domaćih kratkih filmova različitih rodova.

Od igranih filmova tu su 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović, nagrađen na Berlinskom filmskom festivalu u natjecateljskoj sekciji Generation 14plus i Srcem Sarajeva na sarajevskom festivalu, te 'Belladonna', debitanski film Dubravke Turić koji je u Veneciji osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film.

Prvi govori o trinaestogodišnjoj djevojčici koja na idiličnom otoku otkriva kako život baš i nije takav, a drugi prati tri žene koje se međusobno ne poznaju, ali osjećaju bliskost.

U programu su i animirani filmovi 'Pad Rima' Balázsa Turaia koji je na ovogodišnjem Animafestu dobio glavnu nagradu za domaću koprodukciju te 'Kako se kalio čelik' Igora Grubića, koji je sudjelovao na brojnim festivalima, a na Animafestu je osvojio posebno priznanje.

'Pad Rima' postapokaliptična je priča o djeci koja unatoč strogom ocu izlaze i divovske kupole u koju su se sakrili nakon velikog rata, dok otac u filmu 'Kako se kalio čelik' odvodi sina u također postapokaliptično okruženje napuštene tvornice u kojoj je nekad radio.

Prikazat će se i studentski dokumentarni film 'Baka u Naftalanu' Ljubice Kotromanović nastao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te eksperimentalna 'Strujanja' Katerine Dude, dobitnik nagrade Green DCP na ovogodišnjem 25 FPS-u i nagrade Ješke za najbolji kratkometražni film na  ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split.

Dudin film smješten je u nekoć raskošni prostor napuštene poslovne zgrade u kojem su ostale jedino biljke o kojima brine vrtlarica, a tu je još vatrogasac koji čuva praznu zgradu, obilazi je i održava prostor ni za koga.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!