litvanski kandidat za Oscara

Filmom 'Nova Litva' završeno online izdanje 14. Festivala tolerancije

21.12.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Filmom 'Nova Litva' Karolisa Kaupinisa, crnom komedijom koja je litvanski kandidat za Oscara, završeno je online izdanje 14. Festivala tolerancije, u okviru kojega se u proteklih sedam dana besplatno moglo pogledati šest angažiranih filmova i sudejlovati u diskusijama.

Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, rekla je kako je dodatnim dijelom programa 14. izdanja festivala zaključen izvrstan kraj za izazovnu 2020., no to je i odličan poticaj za pripreme jubilarnog 15. izdanja Festival tolerancije na Bundeku i u MSU-u početkom ljeta 2021.

Po njezinim riječima, komentari publike bili su izrazito pohvalni i naglašavali su originalnost filmske selekcije, njihovu aktualnost i važnost za vrijeme u kojem živimo.

'Diskusije su izvrsno praćene, sudionici su bili zanimljivi i angažirani te se ujedno zahvaljujemo svima koji su doprinijeli završetku 14. izdanja festivala u pozitivnom duhu', dodala je. 

Iz programa se istaknula FiD EU diskusija o zaštiti europskih prava s fokusom na migrantsku krizu, u koju je gledatelje uveo dokumentarni film 'Iuventa – Brod spasa' u režiji Michelea Cinquea o brodu za spašavanje migranata.

Posada broda optužena je da vodi 'taksi službu' za krijumčare, iako je u 15 misija spasila više od 14 tisuća izbjeglica.

Kako je istaknuto u diskusiji, u Europsku uniju svake godine uđe od dva do tri milijuna migranata, a ako ste azilant u Hrvatskoj vjerojatnije je da će vam se obratiti SOA nego da će vam ponuditi tečaj iz hrvatskog. 

'Broj tražitelja azila u Hrvatskoj iz godine u godinu pada, iznosi oko 0,4 posto, a za usporedbu, čak ih je 65 posto zainteresirano za Njemačku. Na mehanizmima integracije trebamo poraditi, ona ne započinje samo s azilantima', rečeno je.