12. PO REDU

Filmom 'Ničije dijete' otvoren Zagreb Film Festival

19.10.2014 u 22:29

  • +15

Otvorenje Zagreb Film Festivala

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Bionic
Reading

Projekcijom srpsko-hrvatskog filma Ničije dijete, dugometražnim prvijencem Vuka Ršumovića s kojim je osvojio tri nagrade venecijanskog Tjedna kritike, večeras je u zagrebačkom kinu Europa otvoren Zagreb Film Festival (ZFF), u okviru kojega će se u narednih osam dana prikazati stotinjak filmova u glavnom i popratnom programu, a Zagreb će posjetiti i stotinjak gostiju

Na ovogodišnjem festivalu očekuje nas više od sto filmova u 12 programa, osam dana projekcija, predstavljanja, predavanja, druženja i zabave, najavio je direktor ZFF-a Boris T. Matić. Izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta izrazio je zadovoljstvo time što je u konkurenciji velik broj filmova kojima je Zagreb jedna od prvih stanica za svjetske festivale i koji su premijere imali prije manje od mjesec dana. Njih su dvojica zajednički otvorili festival zbog, kako su rekli, izvanrednih okolnosti, s obzirom da ga tradicionalno otvara zagrebački gradonačelnik.


Nenadu Puhovskom, filmskom autoru i producentu, osnivaču nezavisne dokumentarne produkcije Factum i festivala ZagrebDox, na otvorenju je dodijeljena ovogodišnja nagrada Hrvatske udruge producenata Albert Kapović za dugogodišnji doprinos hrvatskom dokumentarnom filmu te, među ostalim, zato što je festivalom ZagrebDox učinio Zagreb obveznim mjestom susreta stranih i domaćih dokumentarista. Ova mi nagrada znači više nego što bi jedna nagrada trebala značiti jer predstavlja završetak procesa u kojem je Factum priznat na način koji mu je u jednom razdoblju bio usporavan, istaknuo je Puhovski. Ovo nije nagrada samo meni i Factumu, nego svima nama jer pokazuje da smo dio društva uzajamnog poštivanja i tolerancije, dodao je.

Prvi film festivala, utemeljen na istinitoj priči o dječaku kojega lovci pronalaze među vukovima duboko u planinama, najavio je njegov redatelj Vuk Ršumović. Zagreb Film Festival prvi je festival na kojemu se film prikazuje nakon Venecije i čast mi je da upravo taj film otvara festival, ustvrdio je pred brojnom zagrebačkom publikom.Festivalska konkurencija donosi pedeset filmova, a ove je godine u znaku hrabrih djevojčica i dječaka, druga važna tema je pitanje pravde i suđenja, a čak je sedam od trinaest filmova iz konkurencije dugometražnog igranog filma inspirirano stvarnim događajima.Među njima su dvostruki pobjednik Sundancea Ritam ludila Damiena Chazellea, priča o usponu mladoga jazz bubnjara u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija, francuski Party Girl o 'partijanerici' koja se na pragu šezdesetih konačno poželi skrasiti te Happy Endings hrvatsko-američkog direktora fotografije Darka Šuvaka, inspiriran domaćom pričom o pljačkašici banaka. Na istinitim događajima temelji se i moćna etiopska drama Hrabra djevojka.Na dvanaesto izdanje festivala doći će stotinjak redatelja i redateljica, glumaca, producenata i filmskih profesionalaca iz cijeloga svijeta.

Aktualnog islandskog kandidata za Oscara, crnohumornu dramu O konjima i ljudima predstavit će glumac Ingvar E. Sigurdsson, a projekciji dansko-hrvatsko-švedske koprodukcije Itsi Bitsi prisustvovat će danski kraljevski par, redatelj Ole Christian Madsen, producent Lars Bredo Rahbek te glumci Marie Tourell Soederberg, Joachim Fjelstrup i Anette Stoevelbaek.Među ostalim, humorističnu dramu o ribaru kojeg pogađa kriza srednjih godina Veliki bucanj Sorena Ballea predstavit će glavni glumac Henrik Birch, poznat iz serija Borgen i Killing; horor Laku noć mamice Veronike Franz i Severina Fiale glavna glumica Susanne Wuest, a romantičnu dramu Spojevi naslijepo Levana Koguashvilija glumci Andro Sakvarelidze i Marika Antadze. Film Helij, nagrađen Oscarom za najbolji kratkometražni film, predstavit će redatelj Anders Walter Hansen i producent Tivi Magnusson.Dio programa ove će se godine predstaviti u Art-kinu Croatia u Rijeci, kinu Galerija u Varaždinu, tijekom studenog i prosinca na Hvaru, Visu i Lastovu, a paket filmova poslat će se i u SOS dječja sela Ladimirevci i Lekenik te poplavljena područja.