CIVILNA ŽRTVA RATA

Film o majci koja 20 godina ne može riješiti slučaj ubijene kćeri

04.11.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, govorio o slučaju nepriznavanja statusa civilnim žrtvama rata, a spomenuo je slučaj ubijene Baranjke Valerije Canjko koju je, aktiviravši ručnu bombu, u smrt poveo zaručnik, tada branitelj. On je pokopan uz vojne počasti dok njena majka dva desetljeća obilazi državne institucije tražeći priznanje statusa civilne žrtve rata za svoju kćerku. Ekskluzivno donosimo dokumentarac Željke Kovačević 'Dogodilo se' koji se bavi tim slučajem

U suradnji s produkcijskom kućom Fade In, tportal.hr ekskluzivno objavljuje šest filmova iz omnibusa 'Nezaustavljivo', a tema koja ih povezuje je Vrijeme/Gubitak. Autori dokumentarnih filmova koji traju do deset minuta već su afirmirani dokumentaristi Dijana Bolanča Paulić, Ivan Sikavica, Igor Bezinović, Željka Kovačević i Hrvoje Mabić. Filmovi su nastali u produkciji Fade Ina i koprodukciji Zagreb filma uz potporu Ministarstva kulture RH.

Prvi je u nizu film Željke Kovačević 'Dogodilo se' koji donosi priču o gotovo dva desetljeća borbe koju s državnim institucijama vodi Baranjka Marija Canjko. Naime, 10. srpnja 1995. u Državnom vladinom uredu za prognanike i izbjeglice u Osijeku ubijena je dvadesettrogodišnja Valerija Canjko iz Petlovca u Baranji. Valerijin zaručnik, tadašnji hrvatski branitelj, došao je na njezino radno mjesto, aktivirao ručnu bombu te ubio i nju i sebe.

Valerijina majka Marija Canjko želi da Valerija bude priznata kao civilna žrtva rata i traži odštetu za svoje dijete i vlastite duševne boli. Međutim, svi zahtjevi koje je do sada predala, odbijeni su. Marija živi na rubu egzistencije, a do danas je imala šest teških operacija i svakodnevno uzima inzulin. Ubojica njezine kćeri pokopan je sa svim vojnim počastima kao hrvatski branitelj, a njegov otac na osnovi toga prima invalidninu.

Željka Kovačević: Dogodilo se