veliki uspjeh

Film Dubravke Turić premijerno prikazan na festivalu u Cannesu

26.05.2017 u 19:47

Bionic
Reading

Kratkometražni igrani film 'Trešnje', redateljice Dubravke Turić, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu programa '15 dana autora'. Film, koji je nastao u produkciji kuće Kinematograf, inspiriran je motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević

Paralelno s filmskim festivalom u Cannesu održava se program '15 dana autora' na kojem je ovog petka, 26. svibnja prikazan i film Dubravke Turić 'Trešnje'. Film, koji je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević, predstavljen je u sklopu programa na kojem se predstavljaju nova redateljska imena, ali i novi naslovi poznatih redatelja.

  • +4
Film 'Trešnje' na festivalu u Cannesu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HAVC

'Uoči projekcije svi smo bili uzbuđeni, a dojmovi nakon prikazivanja su sjajni. Gledatelji su reagirali dosta emotivno, što mi je izuzetno važno, jer dokazuje da tema kojom se ovdje bavimo komunicira i s međunarodnom publikom', izjavila je Dubravka Turić, a prenosi HAVC na službenim stranicama.

Sama redateljica na premijeri se pojavila zajedno s glumicom Lanom Barić, scenaristicom Jelenom Paljan i producenticom Dijanom Mlađenović, a pridružio im se i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić, koji je izjavio: 'Zasluženi uspjeh 'Trešanja' pokazuje da je Dubravka Turić uspjela domaćom temom dotaknuti univerzalnost. 'Trešnje su pokazale kako je, sada već redovito, hrvatski film u svijetu nemoguće zaobići.'

Film prati priču o odrastanju, bezbrižnom ljetu dječaka Jakova, koje postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.