IZLOŽBA

Fatalne ljubavi Ane Kolege

23.03.2010 u 15:57

Bionic
Reading

U zagrebačkoj galeriji Marisall 26. ožujka otvara se izložba Ane Kolege koja donosi slikarski ciklus 'Love noir', posvećen fatalnim ljubavnim situacijama

Ovom izložbom nastavlja se naklonost umjetnice poetici dječjeg crteža kao definitivnom i već prepoznatljivom izboru oblikovanja i prenošenja umjetničkog svjetonazora.

Temeljni motiv ove izložbe jest klišejizirani ljubavni diskurs, svakodnevno i bespoštedno multimedijski propagiran kako bi u kolektivnu svijest nepovratno ugradio mit o 'pravoj' i fatalnoj ljubavi. Na Koleginim crtačkim ekranima odvija se ljubavna igra s unaprijed zadanim ulogama: vizualizirajući ovjekovječene, no plitke ljubavne misli, umjetnica propituje stereotip automatizirane udvornosti i proračunatih ljubavnika skrivenih iza neosobnih i izvještačenih fraza, no one ih ipak ne uspijevaju zaštititi od istinskih osjećaja, a time i od ranjivosti.

Šarmantna lakoća pristupa karakteristika je autoričina rukopisa. Likovni repertoar utemeljen na ustaljenim formulama, koje igrajući se postavlja u različite međuodnose, dovodi do svog zaštitnog znaka: crtačko svođenje na bitno i (pre)naglašavanje kako bi stvorila lako čitljive i atraktivne plastičke znakove koje poput glazbenih hitova dugo odjekuju našim mislima.

Radovi se mogu razgledati do 8. travnja 2010. godine.