'TEK DJECA' NA SHOWTIMEU

Fascinantna memoarska knjiga Patti Smith postaje mini-serija

13.08.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Pjevačica i pjesnikinja Patti Smith odlučila je dozvoliti da se njezina nagrađena memoarska knjiga 'Tek djeca' adaptira u mini-seriju za američku TV-kuću Showtime. Smith će biti značajno uključena u produkciju, koju će voditi poznati scenarist John Logan, koji je bio nominiran za Oscara za svoj rad na filmovima 'Gladiator' i 'Avijatičar'

William Burroughs, Gregory Corso i Allen Ginsberg, svi su oni bili moji profesori i svatko je od njih prošao predvorjem hotela Chelsea, mog novog fakulteta... Za stolom slijeva Janis Joplin je zabavljala svoj bend. Krajnje desno – Grace Slick i Jefferson Airplane s članovima grupe Country Joe and the Fish. Za posljednjim stolom, onim do vrata, sjedio je Jimi Hendrix...', napisala je u knjizi 'Tek djeca' Patti Smith, prisjećajući se vremena dok je još bila nepoznata Patricia Lee Smith i suživota krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih s poznatim glazbenim i književnim umjetnicima u njujorškom hotelu Chelsea. Na putu iz anonimnosti do statusa zvijezde sretat će i družiti se s brojnim respektabilnim imenima – kao što su Andy Warhol, Bob Dylan ili Sam Shepard, na primjer – no važniji od svih bio je sasvim slučajan susret, u vrijeme kad se borila za goli opstanak, s duhovnim bratom i 'umjetnikom njenog života' Robertom Mapplethorpeom.

U Hrvatskoj je američkom National Book Award nagrađenu memoarsku knjigu Patti Smith objavio Šareni dućan, a sada će ovo fascinantno štivo doživjeti i svoju televizijsku verziju, koju će prikazati Showtime. Smith je u priopćenju objasnila svoje motive da popusti dugotrajnom nagovaranju producenata da se 'Tek djeca' pretvore u mini-seriju: 'Mini-serija na Showtimeu dozvolit će nam da dublje istražimo likove, omogućiti da proširimo priču i na neortodoksan način prikažemo što se događalo.'

Smith će s Johnom Loganom (kreator serije 'Penny Dreadful' i za Oscara višekratno nominirani scenarist) napisati scenarij, a cijelu seriju producirat će Loganova produkcijska kuća Desert Wolf Productions. Još nije poznato koliko će mini-serija 'Tek djeca' imati epizoda ni tko će glumiti mladu Smith i njenog najboljeg prijatelja, glasovitog fotografa Mapplethorpea, no zna se da će Smith imati značajnu kreativnu kontrolu nad konačnim proizvodom.

U međuvremenu je pjevačica – čiji se album 'Horses' redovito nalazi na listi najboljih svih vremena - napisala i nastavak 'Tek djece'. Knjiga nosi naslov 'My Train' i u SAD-u se u knjižarama u izdanju Knopfa treba pojaviti 6. listopada.