USKRS FEST, MOLIM

Evo zašto 10. travnja nije prikazana emisija Branke Kamenski

11.04.2016 u 06:50

Bionic
Reading

U nedjelju navečer u očekivanom terminu nakon Dnevnika 3 na prvom programu Hrvatske televizije nije prikazana emisija 'Samo kulturno, molim', a to je već drugi put u posljednjih mjesec dana da je ta jedina emisija o kulturi koja se emitira na Prvom programu, zamijenjena drugim sadržajem

Ako znamo da je HRT i ranije bio sklon na blagdane termine nekih emisija ustupati prigodnom sadržaju, donekle je razumljivo da na uskršnju nedjelju prije dva tjedna nije prikazana emisija 'Samo kulturno, molim'. Međutim, emisija nije emitirana ni u nedjelju, 10. travnja, a u njen kasnonoćni termin uvrštena je snimka Uskrs festa, najstarijeg festivala popularne duhovne glazbe održanog 3. travnja u Lisinskom.

Kako je festival koji organiziraju Hrvatska biskupska konferencija i Hrvatski katolički radio, izgurao iz programa kulturnu emisiju, upitali smo HRT. Navode da je odluku o emitiranju Uskrs festa u terminu emisije 'Samo kulturno, molim' donijelo programsko vodstvo u suradnji s odgovornima iz Redakcije kulture Hrvatske televizije još početkom ove godine.

'Pritom ističemo kako nije neuobičajeno da se prijenosi ili snimke kulturnih, vjerskih ili javnih događanja i posebnih projekata, koji su povezani s određenim datumima, emitiraju u terminima pojedinih emisija', odgovorili su HRT-a tportalu te dodali da je emisija 'Samo kulturno, molim' ponovno na rasporedu na Prvome programu Hrvatske televizije iduće nedjelje u svojemu redovitom terminu. Zašto je baš 10. travnja bio datum uz koji bi se vezalo emitiranje snimke Uskrs festa, nije dodatno obrazloženo.

S druge strane, više nije tajna ni da emisija 'Samo kulturno, molim' ima problema o kojima je nedavno putem Facebooka progovorila jedna od urednica te emisije Branka Kamenski. Podsjetimo, reagirala je na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji u kojem je naznačeno da su se dva urednička para ideološki podijelila te da je jedna emisija podijeljena popola.

Kamenski to svojim odgovorom nije demantirala, nego se poslužila sportskim rječnikom i na prozivke o ideološkoj podijeljenosti odgovorila podjelom novinara na maratonce i sprintere. Uvrstivši se u maratonce, zaključila je: 'Neka nadobudni sprinteri slobodno jurnu, pa kamo ih kratka staza odnese. Maratonci ionako trče počasni krug.' U nedjelju, 10. travnja, emisiju 'Samo kulturno, molim' trebao je, da se poslužimo korištenom usporedbom, uređivati maratonski tim.