ZAGREB FILM FESTIVAL

Europski festivali predstavljaju odabrane filmove u sklopu ovogodišnjeg ZFF-a

11.11.2018 u 21:16

Bionic
Reading

Programski urednici nekoliko europskih festivala napravili su izbor filmova za ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala koji će se prikazivati u popratnom programu Festivali pod reflektorom

Berlinski filmski festival predstavit će se izborom iz kratkometražne sekcije, Berlinale Shorts, čija selektorica Maike Mia Höhne napominje kako se taj radikalni i slobodni oblik umjetnosti bavi estetskim, društveno relevantnim i političkim temama, pokazujući puls društva, kritički obrađujući suvremena pitanja, otvarajući pritom prostor novim redateljima.

ZFF s Berlinalea prikazuje portugalski film 'Visoki gradovi od kosti' Joãoa Salavize, brazilski 'Priviđa ti se' Barbare Wagner i Benjamina de Burce, grčki 'Hiwa' Jacqueline Lentzou, švicarski 'Imfura' ruandskog autora Samuela Ishimwea i francuski 'Tasmanijski tigar' Vergine Keaton.

S izborom kratkih filmova u Zagrebu se predstavlja i Venecijanski filmski festival, na kojemu se svake godine među više od 1500 prijavljenih filmova odabere njih dvanaest za prikazivanje u sekciji kratkometražnog filma programa Horizonti.

Po riječima Enrica Vannuccija, selektora programa kratkometražnog filma Horizonti, izborom premijernih naslova s Mostre ZFF publici se želi priuštiti najbolji i najraznovrsniji doživljaj suvremenog kratkometražnog filma do dvadeset minuta u širokom spektru, od drame do komedije.

  • +5
Predstavljanje programa Zagreb Film Festivala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Julien Duval

Među njima su ovogodišnji dobitnik nagrade na najbolji kratkometražni film u Veneciji, indonežanski 'Dar' Aditye Ahmadija, argentinski 'Gadovi' Tomasa Possea, filipinski 'Manila je puna muškaraca koji se zovu Dečko' Andrewa Stephena Leea i kazahstanski 'Seks, strah i hamburgeri' Eldara Shibanova.

Sarajevo Film Festival već šest godina surađuje sa Zagreb Film Festivalom, a ove godine predstavlja pet kratkometražnih filmova iz ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog filmskog programa.

Bit će tu dva studentska filma Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, 'Autorefleksija u tri epizode' Sare Ristić i magistarski rad Irfana Avdića 'Majkino zlato', koji je osvojio nagradu za najbolji studentski film BiH.

Ado Hasanović predstavlja svoj novi kratkometražni film 'Pink Elephant', snimljen u talijanskoj koprodukciji, Sabrina Begović Ćorić kratkometražni film 'Pivac', realiziran u koprodukciji s Hrvatskom, a Nermin Hamzagić 'Intervju', koji je već uspješno prikazan na festivalima širom svijeta.

Elma Tataragić, selektorica glavnog programa Sarajevo Film Festivala, ističe kako se tom selekcijom kratkometražnih filmova iz Bosne i Hercegovine nastavljaju ciljevi njihove međunarodne suradnje - osnaživanje regionalne promocije, poticanje regionalnog filmskog stvaralaštva i otkrivanje novih autora kratkometražnog filma.

Festival mediteranskog filma u Splitu donosi u Zagreb dva filma, od kojih su 'Nasljednice' Marcela Martinessija, paragvajski kandidat za Oscara, osvojile četiri nagrade na Berlinaleu. Film se prikazuje u suradnji s projektom Kino Mediteran.

Riječ je o jednom od rijetkih filmova iz Latinske Amerike s LGBT tematikom, a bavi se ostarjelim lezbijskim parom koji nakon 30 godina lagodnog života na račun naslijeđenog bogatstva, zapada u financijske poteškoće te počinje rasprodavati imovinu.

Drugi je 'Izvještaji o Sari i Saleemu', napeta palestinska drama s elementima trilera o zabranjenoj ljubavi Palestinca i Izraelke koja postaje nacionalni problem. Film je osvojio posebno priznanje žirija i nagradu publike na festivalu u Rotterdamu.

Međunarodni filmski festival u Sofiji prikazuje debitantski film Viktora Bojinova 'Uzvišenje', jedno od najambicioznijih bugarskih filmskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina.

Film je adaptacija epskog bestselera Milena Ruskova iz 2011. godine o situaciji u Bugarskoj 1870-ih, nekoliko godina prije početka rata koji će zemlju osloboditi od Otomanskog carstva. U središtu priče je mladić, član revolucionarne skupine koju predvodi Dimitar Obšti – stvarna povijesna ličnost i čovjek koji je život posvetio borbi protiv Turaka.