KRAJ TISKA

Enciklopedija Britannica odsad samo u digitalnom izdanju

14.03.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Pokazujući sve veću dominaciju digitalnog izdavaštva najstarija enciklopedija na engleskom jeziku prelazi potpuno u digitalno doba

Enciklopedija Britannica, koja se tiska neprekidno otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., neće više bit objavljivana u tiskanom izdanju već samo u digitalnoj verziji.

Njezino najvažnije tiskano izdanje u 32 toma koje se pojavljivalo svake dvije godine prodaje se za 1.400 dolara. Online pretplata stoji 70 dolara godišnje a tvrtka je odnedavno pokrenula i niz internetskih aplikacija po cijeni od 1,99 dolara do 4,99 dolara mjesečno.

Tiskana izdanja Britannice moći će se nabaviti sve dok se ne rasproda zaliha od oko 4000 kompleta.

'Tiskano izdanje postalo je teže za održavanje i nije bilo najbolji fizički element za kvalitetu naših baza podataka i kvalitetu našeg uredništva', rekao je Jorge Cauz, predsjednik Enciklopedija Britannica, Inc., agenciji Reuters.

Glede toga hoće li se tiskana izdanja knjiga održati u budućnosti Cauz predviđa kako 'tiskovine možda neće potpuno iščeznuti s tržišta' ali misli 'da će biti sve manje važne'. 'Mnoga izdanja neće imati svoju analognu tiskanu verziju i bit će tiskane samo u digitalnim formatima', rekao je.

Cauz je kazao i kako Enciklopedija Britannica uz sav njezin stručni ugled nije dosegla popularnost besplatne internetske Wikipedije.