OGRANIČENO POSUĐIVANJE

Elektroničke knjige imaju rok trajanja u knjižnicama

02.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Knjižničari diljem Velike Britanije traže bojkot izdavačke kuće HarperCollins zbog odluke da čitateljima stavi ograničenje na broj posuđivanja svojih elektroničkih izdanja

Tek nekoliko tjedana nakon što su u Velikoj Britaniji održani veliki prosvjedi zbog najave o zatvaranju brojnih knjižnica, pojavile su se nove muke za ljubitelje knjiga. Ovoga puta na udaru su se našli korisnici elektroničkih čitača knjiga.

Jedan od najvećih britanskih izdavača HarperCollins objavio je nove uvjete poslovanja. Prema njima, sve e-knjige tog izdavača mogu biti posuđene maksimalno 26 puta, nakon čega će knjiga u potpunosti biti izbrisana s elektroničkog čitača člana knjižnice.

Novo pravilo izazvalo je oštre reakcije knjižničara koji su dosad elektronička djela mogli posuđivati bez ograničenja, baš kao i papirnata izdanja.

Posuđivanja elektroničkih knjiga uglavnom se vrše putem interneta tako što član knjižnice unosi PIN i downloada knjigu koja zatim ostaje na njegovu čitaču dva tjedna.

Knjižničari potez smatraju direktnim napadom na usluge knjižnica pitajući se ima li uopće smisla otkupljivati e-izdanja kada izdavač može, kada poželi, mijenjati uvjete poslovanja, piše Guardian.co.uk. Brett Bonfield i Gabriel Farrell pozvali su kolege knjižničare na bojkot suradnje s HarperCollinsom sve dok izdavač uvjete poslovanje ne vrati na staro.