TRIJUMF BOBOČKE

Ecija Ojdanić ima razloga za slavlje

01.05.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Na 16. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli predstava kazališta Moruzgva 'Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića' u izvedbi Ecije Ojdanić osvojila je glavnu nagradu

Ulogu Bobočke, te fatalne Krležine literarne persone utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se dosad dva puta okušala u Krležinim dramama, i to kao Melita u 'Ledi' i kao Anka u 'Kraljevu'.

Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca, Krleža opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične znanstvenike i neurotične slikare.


Dramski predložak prema romanu Miroslava Krleže 'Povratak Filipa Latinovića' napisala je Ana Tonković Dolenčić, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. U natjecateljskom programu sudjelovalo je 17 predstava iz 12 zemalja. Međunarodnii žiri jednoglasnom odlukom proglasio je ovu monodramu najboljom.

Ova pobjeda nastavak je uspješnih gostovanja koja kazalište Moruzgva postiže na regionalnim festivalima u Tuzli, Brčkom, Budvi, Mostaru, Tivtu.