NJEMAČKA PARTNER

Dvadesetak koncerata na Varaždinskim baroknim večerima

22.09.2010 u 15:39

Bionic
Reading

Dva dana uoči početka jubilarnih 40. varaždinskih baroknih večeri, danas je u Varaždinu predstavljen program te kulturne manifestacije, koja ove godine nudi dvadesetak koncerata te iznimno bogat popratni program.

Osim u Varaždinskoj županiji koncerti se održavaju u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji, a izvan Hrvatske u Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Svečano otvorenje je u petak u varaždinskoj katedrali koncertom ansambla Hofkapelle Munchen uz solistu Stefana Temmingha na baroknoj flauti, pod umjetničkim vodstvom Rudigera Lottera. Izvodit će se djela Bacha, Handela i Vivaldija. Varaždinske barokne večeri završavaju u ponedjeljak 4. listopada već tradicionalnom dodjelom nagrada te koncertom Glazbene škole u Varaždinu u povodu 40 godina njihova održavanja.

Od ostalih koncerata valja izdvojiti subotnji nastup Detmold Barock akademije kao i nedjeljni koncert Andrew Benson Wilsona na pozitivu. U utorak, 28. rujna koncert će održati Hrvatski barokni ansambl, a u petak, 1. listopada, svečani koncert uz jubilej Baroknih večeri Festivalski ansambl te solisti varaždinske Glazbene škole.

Središnji dio popratnog programa je znanstveni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti "Barokna glazba - jučer, danas, sutra". Skup je na rasporedu u srijedu 29. rujna.

Varaždinske barokne večeri održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića te Ministarstva kulture RH. Ovogodišnja zemlja partner je Njemačka.

Današnja konferencija za novinare ujedno je iskorištena za predaju donacije u iznosu od 5000 funti u sklopu projekta UNESCO-a za očuvanje svjetske glazbene baštine.

Svoj dolazak na 40. jubilarne Varaždinske barokne večeri najavili su predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i ministar kulture Božo Biškupić, istaknuo je prilikom predstavljanja programa ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.