POD ISTRAGOM

Dvadeset umjetnika optužilo Jana Fabrea za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje

18.09.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon što je dvadesetero umjetnika u otvorenom pismu objavljenim u belgijskom magazinu Rekto: Verso optužilo poznatog koreografa i osnivača umjetničke skupine Troubleyn Jana Fabrea za zlostavljanje, psihičko mučenje i seksualno uznemiravanje, tamošnje ministarstvo kulture pokrenulo je istragu slučaja, a sam Fabre odbacio je sve optužbe

Kako navodi magazin The Art Newspaper, o optužbama iznesenim u pismu dvadesetero umjetnika oglasio se belgijski ministar kulture Sven Gatz najavivši istragu njihovih tvrdnji te izrazivši namjeru da se saslušaju sve strane priče. Skupina umjetnika, od kojih je osmero potpisalo pismo punim imenom, a dvanaestoro anonimno izrazilo podršku, pismom optužuje Jana Fabrea za razne oblike zlostavljanja, od manipulacija tijekom zajedničkog rada do psihičkog mučenja i seksističkih ispada. Posebno potresnim ističu se detaljni opisi načina na koje je, kako navode potpisnici pisma, Fabre koristio svoju poziciju moći nad suradnicima. Pismo su odlučili objaviti nakon što je Jan Fabre javno komentirao nedavno provedeno istraživanje o zlostavljanju na radnom mjestu, a koje je naručilo belgijsko ministarstvo kulture te spomenuti Gatz. Tom prilikom Fabre je komentirao da se tijekom svoje višegodišnje karijere nije susretao s problemima seksualnog zlostavljanja.

Nakon što je pismo objavljeno Fabre je prvo sve negirao, a kad su uslijedile osuđujuće reakcije, preko svog glasnogovornika 17. rujna poručio je da će surađivati s ministarstvom kulture u istrazi, uz nadu da će se situacija što prije raščistiti. Pritom je naglašeno kako je umjetnička skupina Troubleyn prošle sezone dobila jednu pritužbu na njegovo ponašanje.