FRLJIĆ I BLAŽEVIĆ:

Dug riječkog HNK nastao zbog nepotizma bivše intendantice

08.01.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Saga bivše i nove uprave HNK Ivana pl. Zajca oko duga se nastavlja, uz obećanje Olivera Frljića i Marina Blaževića da se zadnji put očituju o tom pitanju jer su previše zaokupljeni programom kazališta i misle da bi se konačno mogli oglasiti i Kazališno vijeće i Odjel gradske uprave za kulturu Rijeke

Frljić i Blažević u obraćanju čitateljima Novog lista i publici HNK Ivana pl. Zajca primjećuju da Nada Matošević u svom reagiranju ni slovom ne spominje nalaz revizije o nepravilnostima prilikom angažiranja bivšeg ravnatelja riječke Opere Ozrena Prohića, navodeći da bi zasnivanjem radnog odnosa, umjesto što je s njim mimo Statuta i Zakona o kazalištu sklopila ugovor o autorskom radu, dug kazališta bio manji za oko milijun kuna.

Nadalje primjećuju da ni na koji način bivša intendantica nije objasnila kako je ukupni dug od 2.651.533 kune, prijavljen 30. lipnja 2014, nalazom interne revizije do 31. kolovoza iste godine, skočio na 4.247.956 kuna. Napominju da je pritom cijeloga kolovoza kazalište bilo zatvoreno, a bivša intendantica i njezina poslovna ravnateljica bile su na godišnjem odmoru.

Kad već sama nije objasnila rast duga, Frljić i Blažević kao odgovor nude nepotizam bivše intendantice pa tako navode 693.560 kuna u četiri godine isplaćenih honorara redatelju Damiru Zlataru Freyu, vjenčanom kumu bivše intendantice, ili 70 tisuća kuna isplaćenih unaprijed Riječkoj filharmoniji za još nedefiniran program u sezoni 2014/2015. Ugovor je potpisan s Marijanom Oreškovićem, ravnateljem Riječke filharmonije i suprugom bivše intendantice. Tu je i 'izvanredna stimulacija' od 74 tisuće kuna neto isplaćena poslovnoj ravnateljici Ani Lučić dva mjeseca prije kraja mandata za 'realizirano sponzorstvo u novcu', odnosno pronalazak sponzora koje je Kazalištu prije više godina osigurao Grad.