SVJETSKA KONKURENCIJA

Dubravka Ugrešić u finalu za nagradu Booker International

18.03.2009 u 19:18

Bionic
Reading

Organizatori nagrade The Man Booker International objavili su listu 14 finalista, među kojima je i hrvatska književnica Dubravka Ugrešić

Najprevođenijoj i najpoznatijoj hrvatskoj književnici u svijetu ovo je jedna u nizu nominacija za neku međunarodnu književnu nagradu. Među ostalim, lani je ušla u finale prestižne francuske nagrade Femina.

The Man Booker International Prize razlikuje se od najpoznatije svjetske književne nagrade Man Booker Prize po tome što nagrađuje autorov cjelokupni rad, kreativnost i doprinos svjetskoj književnosti. Dodjeljuje se svake dvije godine, a pobjednik dobiva 85 tisuća dolara.
Prijašnji dobitnici ove nagrade su Ismail Kadare iz Albanije i Chinua Achebe iz Nigerije.

Ove godine u finalu treće po redu nagrade je 14 autora iz 12 zemalja. Odabrao ih je tročlani žiri koji čine spisateljica Jane Smiley, glazbenik i književnik Amit Chaudhuri i književnik te pisac scenarija Andrey Kurkov. Smiley je izjavila da su odabrali autore čije knjige im se čine najboljim od svega što su pročitali ikad u životu. Nisu se ravnali njihovom popularnošću, kao ni brojem prodanih knjiga. Kako je žiri zaključio, odabir je predstavljao učenje i užitak.

Dobitnik ovogodišnje nagrade bit će objavljen u svibnju 2009.

Lista svih kandidata:
Peter Carey (Australija)
Evan S. Connell (SAD)
Mahasweta Devi (Indija)
E.L. Doctorow (SAD)
James Kelman (Velika Britanija)
Mario Vargas Llosa (Peru)
Arnošt Lustig (Češka)
Alice Munro (Kanada)
V.S. Naipaul (Trinidad/Indija)
Joyce Carol Oates (SAD)
Antonio Tabucchi (Italy)
Ngugi Wa Thiong'O (Kenija)
Dubravka Ugrešić (Hrvatska)
Ljudmila Ulicka (Rusija)