UTROSTRUČENA ČITANOST

'Drugačiji svijet' Dražena Šimleše najčitanija elektronička knjiga

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 09.05.2016 19:07
  • Objavljeno 09.05.2016 u 19:07
Drugačiji svijet je moguć

Drugačiji svijet je moguć

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Besplatne elektroničke knjige

Besplatne elektroničke knjige (BEK) u odnosu na prvi kvartal prošle godine bilježe porast čitanosti od 204 posto, a najčitanija knjiga je publicistički naslov Dražena Šimleše 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć', objavilo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM)

U prvom kvartalu ove godine 37.823 jedinstvenih posjetitelja mrežnih stranica projekta u 49.604 posjete otvorilo je ukupno 224.927 stranica i čitalo i/ili preuzelo 88.470 besplatnih elektroničkih knjiga. U odnosu na prvi kvartal 2015. godine, to predstavlja porast broja posjetitelja od 40 posto, porast posjećenosti od 62 posto, porast broja otvorenih stranica od 215 posto te porast čitanosti od upečatljivih 204 posto.

Iako je knjigu Noama Chomskog 'Mediji, propaganda i sistem' u zadnjih 13 godina čitalo i/ili preuzelo više od 90.000 korisnika projekta BEK, najčitaniji publicistički naslov u prvom kvartalu 2016. je svojevrstan uvod u globalizaciju i antiglobalizacijski pokret Dražena Šimleše 'Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć', knjigu koju je čitalo/preuzelo više od tri i pol tisuće korisnika projekta. Najčitaniji prozni naslov s više od tri tisuće čitatelja je roman 'Ljubav je sve' Krešimira Pintarića, a pjesnički 'Tri jeseni' Ane Ahmatove, izbor iz opusa velike pjesnikinje koji potpisuje pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan, s više od tisuću i pol čitatelja. Najčitaniji teorijski naslov je 'Filmske vrste i rodovi' Nikice Gilića, a esejistički 'Razumijevanje filma' Hrvoja Turkovića.

Najčitanije u prvom kvartalu 2016. godine

Najčitanije u prvom kvartalu 2016. godine

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Besplatne elektroničke knjige

Otkada je 2001. ovaj nekomercijalni sustav distribucije elektroničkih knjiga predstavljen javnosti na osječkom FAK-u, objavljeno je 182 naslova u tri biblioteke.

Najsvježiji naslovi na Besplatnim elektroničkim knjigama pripadaju 'ženskom pjesničkom bloku', a riječ je o tri zbirke pjesama višestruko nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja: 'Svijet bez predmeta' Gordane Benić, 'Tamagochi mi je umro na rukama' Dorte Jagić i 'Zeleni prah' Andriane Škunce

Dorta Jagić dobitnica je Gorana za mlade pjesnike dok su Gordana Benić i Andriana Škunca dobitnice Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.

Novi su naslovi dostupni (elektronickeknjige.com) u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!