HAJKA NA FILMAŠE

DORH odbacio prijave braniteljskih udruga protiv Hrvoja Hribara i Nine Obuljen Koržinek

13.05.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Nakon što je u listopadu prošle godine Državno odvjetništvo zaključilo da iz nalaza Državne revizije o Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) ne proizlazi kaznena odgovornost njegova bivšega ravnatelja Hrvoja Hribara, tužitelji su sada odbacili i čitav niz prijava koje je protiv Hribara, ali i još drugih 18 osoba, u protekle tri godine podnijela Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, piše Jutarnji list

Odbačena je i kaznena prijava koju je zbog istoga filma protiv Hribara podnio umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan. Među prijavljenim osobama, a protiv koje su prijave odbačene, nalazi se i aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je u Hribarovo vrijeme bila članica Upravnoga odbora HAVC-a, piše Jutarnji list.

Riječ je o prijavama koje je Koordinacija, predvođena Zoricom Gregurić, podnijela među ostalim zbog danskog dokumentarnog filma '15 minuta - Masakr u Dvoru', danskih autora Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda.

'Objavljena odluka potvrđuje neutemeljenost hajke protiv pojedinaca i HAVC-a kao institucije kojoj je javnost svjedočila', rekla je za Jutarnji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izjavio je da je ta grupa za rušenje HAVC-a bila jako revna. 'Podneseno je sijaset prijava, smisao im je bio da uzbuđuju javnost, i uopće ne bih podcjenjivao učinak tih prijava u akciji proizvođenja laži i zbunjivanja javnosti', rekao je Hribar.