U pozivu sudjelovalo 40 knjižara u tri kategorije

Dodijeljene nagrade najboljim knjižarama i antikvarijatima u Godini čitanja

21.12.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Nagrade su dodijeljene u kategorijama najbolje samostalne knjižare, najboljeg antikvarijata i najboljeg knjižarskog lanca

Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je u ponedjeljak u Zagrebu nagrade najboljim knjižarama i antikvarijatima kojima je zaključilo aktivnosti u sklopu kampanje Godine čitanja 2021, ali i najavilo nastavak kampanje u sljedećoj godini.

'Godinom čitanja uspjeli smo dodatno privući pažnju prema knjizi i čitanju u okolnostima koje su s obzirom na pandemiju i zatvaranja bile možda povoljnije za to', kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek i zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji godine čitanja, koji su se kandidirali te posjetiteljima koji su glasali.

U pozivu je sudjelovalo 40 knjižara u tri kategorije: 22 knjižare u okviru knjižarskih lanaca, 10 samostalnih knjižara i osam antikvarijata, od kojih 17 iz Zagrebu. U svim kategorijama dodijeljena je po jedna nagrada za najbolje sudionike iz Zagreba. Za njih je ukupno glasalo 12.977 kupaca.

Prva nagrada za samostalnu knjižaru pripala je jedinoj dječjoj knjižari u Hrvatskoj, Knjiguljici iz Karlovca, druga knjižari Nova iz Osijeka i treća Striparnici Columbo iz Splita, te najboljoj samostalnoj u Zagrebu – knjižari Fraktura.

U kategoriji antikvarijata prvu nagradu dobio je kultni riječki antikvarijat Ex Libris iz Rijeke, drugo mjesto Ezop iz Osijeka, treće antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina, a za najbolji iz Zagreba antikvarijat Bilbos.

U okviru knjižarskih lanaca izvan Zagreb nagrade su pripale: prva knjižari Hoću knjigu u Joker centru u Splitu, druga knjižari Znanje u Slavonskom Brodu i treća knjižari Verbum iz Vinkovaca, dok je je u Zagrebu za najbolju knjižaru u okviru lanca proglašena Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj ulici.

Kriteriji su bili raznovrsnost ponude u knjižari, s naglaskom na domaće autore i manje komercijalna izdanja, te poslovanje knjižare i razvoj publike. Godina čitanja bila je jedan od ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine, usvojene 2017. godine.

Najbolji antikvarijat kultni riječki Ex libris

Najboljim antikvarijatom u Republici Hrvatskoj proglašen je riječki Ex libris, uz sljedeće obrazloženje žirija:

'Antikvarijat Ex libris u Rijeci, svima poznato mjesto u starinskom, upravo raskošnom interijeru, hram knjige u gradu na Rječini, a njezin vlasnik Željko Međimorec, mala je književna enciklopedija i knjižar koji živi za knjige. Osim odlične opskrbljenosti, bogate ponude (s mogućnošću naručivanja knjiga), Ex libris ima i preglednu i kvalitetnu web-stranicu (s preko 70000 dostupnih knjiga online), putem koje knjige šalje diljem svijeta…. Ukratko, Ex libris je kultno mjesto riječke književne scene… Ovo mjesto s dušom, dnevni boravak ljubitelja knjige, po svakom se kriteriju definitivno izdvaja na prvom mjestu antikvarijata u Hrvatskoj.'

Nagradu je primio direktor antikvarijata Ex libris, Željko Međimorec:

'U ime svih nas iz Ex librisa, zahvaljujem žiriju i svima koji su glasali za Ex libris. Naš dugogodišnji trud, odnos prema kupcima, razgranate aktivnosti koje vodimo – od koncerata, kazališnih predstava, javnih predavanja i tribina, izdavaštva te, naravno, prodaje knjiga – ova nagrada je dala još više poticaja da nastavimo. Čestitam i ostalim kolegama koji su dobili nagradu'.