nova za dvije godine

Ministrica Obuljen Koržinek: Vinkovačka knjižnica veliki dug hrvatske kulture

12.05.2021 u 16:35

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je u srijedu u Vinkovcima gradilište na kojem se u središtu grada gradi nova Gradska knjižnica i čitaonica te je tom prigodom istaknula da je "vinkovačka knjižnica veliki dug hrvatske kulture".

"U godini čitanja otvorili smo već dvije nove knjižnice. Međutim, vinkovačka knjižnica je veliki dug hrvatske kulture. Izgorila je u Domovinskom ratu i predugo se čekalo da se pokrene projekt izgradnje nove knjižnice", rekla je Obiljen Koržinek i podsjetila da je Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima nedavno proslavila 145. obljetnicu.

Po njezinim riječima, ministarstvo je dosad u vinkovačku knjižnicu uložilo devet milijuna kuna te će i dalje, kako to radovi budu zahtijevali, sufinancirati njezinu izgradnju.

"Ona će sigurno biti primjer kako dalje treba razvijati knjižničnu mrežu i i ispunjavat će puno više od standarda koji se traže za narodne knjižnice", rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je kako bi izgradnja i opremanje nove knjižnice trebali biti završeni za dvije godine.

"Ona neće biti samo mjestom u kojem će se posuđivati knjige, već puno više od toga, jedan multimedijalni prostor koji će ispunjavati više funkcija", istaknuo je Bosančić.

Gradnja nove Gradske knjižnice i čitaonice počela je prošle godine, a radovi su vrijedni 47,6 milijuna kuna. Knjižnica se gradi na mjestu na kojem je i prije Domovinskog rata bila knjižnica koja je potpuno izgorjela u noći na 17. rujna 1991., nakon što je pogođena neprijateljskim granatama.

Gradilište su obišli i ministar obrane Mario Banožić te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prije dolaska u Vinkovce posjetila je Ilok, gdje je obišla staru gradsku jezgru, u Mohovu je razgledala nalazište mamuta, a u Vukovaru je posjetila Muzej vučedolske kulture