zadar

Dobitnik nagrade 'Goncourt – hrvatski izbor' je književnik Makenzy Orcel

04.05.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Dobitnik prestižne francuske nagrade 'Goncourt – hrvatski izbor' je haićanski književnik Makenzy Orcel za roman 'Une somme humaine', nakladnika Rivagesa, objavljeno je jučer navečer na obilježavanju Frankofonije 2023. u zadarskom Muzeju antičkog stakla

O dobitniku nagrade odlučilo je dvadesetak studenata francuskoga jezika i književnosti sa sveučilišta u Zagrebu i Zadru, koji su od siječnja ove godine s profesorima čitali i radili na četiri romana iz užeg izbora.

"Ovo je knjiga koja je zaslužila nagradu jer je najkompletnija i najteža od četiriju kandidata i iziskuje pravi posao čitanja. Hvala studentima na odlično obavljenome poslu, uz takvu mladu generaciju vidim da književnost ima budućnost", rekla je na proglašenju prevoditeljica Lea Kovač.

U sklopu obilježavanja Frankofonije 2023., Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, Sveučilištem u Zadru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, organizirao je drugo izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor.

Popratni program uključivao je razgovor s Jean-Mariejem Laclavetineom, književnikom i dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i Goncourt gimnazijalaca 1999. godine za roman "Première ligne", kao i urednikom u prestižnoj izdavačkoj kući Gallimard.

Uime ministrice kulture i medija Nine Obuljen-Koržinek, sudionicima programa obratila se prevoditeljica Iva Grgić Maroević, koja je naglasila da Ministarstvo brojnim programima promovira čitanje, a posebno aktivno čitanje među mladima.

Nagrada Goncourt najstarija i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj

Pokrenuta 1903. godine, nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Dodjeljuje se svake godine za najbolji roman na francuskom jeziku objavljen te godine u Francuskoj. Nakon što u rujnu objavi širi te u listopadu uži izbor, pobjednika početkom studenoga odabire Akademija Goncourt.

Zahvaljujući njezinoj inicijativi “Međunarodni izbori Goncourt”, od 1998. i druge zemlje mogu organizirati svoj izbor nagrade Goncourt.

O Izboru Goncourt pojedine zemlje odlučuju studenti francuskoga jezika na temelju romana koji su se našli u finalu zadnjeg izdanja nagrade Goncourt, a lokalni partner nakladnik obvezuje se objaviti prijevod pobjednika.

Krugu od 29 zemalja koje trenutačno sudjeluju u ovoj inicijativi, Hrvatska se pridružila 2022. godine.

Nagradu Goncourt 2021. dobio je Senegalac Mohamed Mbougar Sarr za roman "La plus secrète mémoire des hommes", a hrvatski je žiri, sastavljen od studenata francuskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Zadru, prošle godine u svibnju potvrdio taj odabir. Roman je u prijevodu Ursule Burger nedavno izišao iz tiska u nakladi Frakture pod naslovom "Najskrovitiji spomen na ljude".