književna nagrada tportala

Do kraja srpnja: Evo kako besplatno preuzeti audioizdanje romana 'U kasno ljeto'

25.07.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Književna nagrada tportala prva je i zasad jedina književna nagrada koja promiče iskorak književnosti u digitalno. Prošle godine smo u suradnji s book&zvookom objavili pobjednički roman Marije Andrijašević u audioizdanju, a ove godine nastavljamo s tom praksom te je ovogodišnja dobitnica nagrade, Magdalena Blažević s romanom 'U kasno ljeto', također dobila svoje audioizdanje, a do kraja mjeseca srpnja možete ga besplatno poslušati

I ove je godine književna nagrada tportala dobitnici nagrade - Magdaleni Blažević za roman 'U kasno ljeto' - pružila dodanu vrijednost u obliku audioizdanja pobjedničkog romana na platformi book&zvook.

Pobjednički roman književne nagrade tportala tako se pridružio brojnim naslovima u digitalnoj biblioteci book&zvook, u kojoj se trenutno nalazi gotovo 80 naslova, odnosno preko 350 sati knjiga za slušanje.

Audioizdanje romana nastalo je pod uredništvom nekadašnje novinarke Hrvatskog radija Ljubice Letinić i dramske tonske majstorice Lane Deban, a u izvedbi glumice Anđele Ramljak.

'Prenijeti nagrađeni roman Magdalene Blažević u audioformat bilo je i teško i lako, teško stoga što je riječ o velikoj i mučnoj temi o smrti, ratnoj patnji i zločinima, o umrlom djetetu, a lako pak jer su rečenice Magdalene Blažević, kao i cjelokupna struktura romana, savršeno oblikovani, pa je takva glatka rečenica i glumcu pitka. Osim toga, Anđela je lako pronašla taj naratorski glas i brzo se vezala s njim, čuvajući do samog kraja odmak kojim je i građena perspektiva djeteta – čitajući samo ono što je napisano, a ono upisano ostaje slušatelju da konstruira sam. Također, stvarati audioverziju romana tako snažne atmosfere kreativni je izazov i lako je pogriješiti intervenirajući u to delikatno tkanje pogrešnim akustičkim sugestijama, jer to je ono što smo radili u ovom slučaju. Na slušateljima je da procijene jesmo li koristili dobar instrumentarij za, da se poslužimo krojačkom analogijom, zvučnu košulju u koju smo obukli roman 'U kasno ljeto", rekla nam je o audioizdanju romana njegova urednica Ljubica Letinić.

  • +33
Dodjela 16. književne nagrade tportala Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako besplatno preuzeti audioroman?

Audioroman 'U kasno ljeto' dostupan je za download pomoću aplikacije book&zvook, a tportal ga, ponavljamo, svojim čitateljima i svim ljubiteljima knjige daje besplatno sve do kraja srpnja. Sve što je potrebno jest instalirati aplikaciju book&zvook na telefon (Google Play Store, Apple App Store i Huawei App Gallery), a zatim ćete moći i besplatno preuzeti knjigu.

Roman za slušanje koji traje gotovo pet sati

Audioizdanje romana traje gotovo pet sati (točnije, četiri sata i 40 minuta). Osim teksta koji čita glumica Anđela Ramljak, u izdanju se koristi glazba te umjetno i prirodno stvoreni šumovi. Ispreplićući mnoštvo zvučnih tekstura, u book&zvooku kreirali su ono što nazivamo soundscape. Diskretnom manirom u zvuku izgradili su unutarnji prostor teksta Magdalene Blažević, ozvučili ga i napravili živim na način koji se ne može doživjeti uobičajenim čitanjem djela.

Brojni korisnici aplikacije book&zvook već su preuzeli i poslušali roman Magdalene Blažević dok su vozili, putovali na posao ili se bavili rekreacijom, a do kraja mjeseca srpnja to potpuno besplatno možete učiniti i vi.

Izniman roman snažnih slika i asocijacija prepunih mirisa i zvukova

'Izniman roman snažnih slika, krugova koji se pretapaju, asocijacija prepunih mirisa i zvukova, a prizori bi bili pitoreskni da u potki ove sugestivne i poetske naracije ne leži surov ratni zločin. 'Zovem se Ivana. Živjela sam četrnaest ljeta, a ovo je priča o posljednjem.' Obimom mali, a temom golem, ovaj roman otvorenog prostora i prirode, roman u kojem mrak prevladava nad svjetlom, smrt nad životom, pisan iz perspektive ubijene djevojčice predstavlja nam jezikom nježnosti svu surovost svijeta skrivenog u idili ruralne pastorale. Roman o smrti iz kojeg pjevaju ptice.

Magdalena Blažević poput Agote Kristof ili Ingeborg Bachmann stvara svijet satkan od emocija koje kipte ispod savršeno preciznih i jasnih rečenica. 'U kasno ljeto' roman je koji se čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Magdalena Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove', napisao je o romanu urednik i izdavač Seid Serdarević (Fraktura).

Izvor: Društvene mreže

O autorici:

Magdalena Blažević (1982.) rođena je i odrasla u Žepču. Autorica je zbirke kratkih priča 'Svetkovina' (2020.) i romana 'U kasno ljeto' (2022.), koji je osvojio književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman objavljen u prethodnoj godini. Dobitnica je i nekoliko nagrada za najbolju kratku priču, među njima i nagrade 'Ranko Marinković'. Živi u Mostaru.