TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Preživjeli smo sudar svjetova: Sva tri dnevnika u isto vrijeme! Tko je pobjednik?

  • 03.10.2022 u 09:22

  • Bionic
    Reading

    Prisavlje i RTL već su se prije bili pomaknuli na večernju 'sedmicu' - jedan unatrag, drugi unaprijed, a od sinoć je isti termin sa svojim novim studijem i obnovljenim Dnevnikom zauzela i Nova TV. Što drugo reći nego - triput hura za sve! Sad se možemo informirati dok nam prsti ne utrnu od šaltanja po daljinskom

    Čekali smo, čekali i napokon dočekali. Tri najjača 'zemaljska' TV kanala u zemlji konačno su došla do istog zaključka o idealnom terminu emitiranja središnje informativne emisije. Stara televizijska navada još iz bivše države - ona da Dnevnik počinje u pol osam, sedam i po', devetnaest i trideset, ovisno već o tome iz koje ste ga dijalektalne regije gledali - već je davno stvar prošlosti, baš kao i ona da središnja informativna emisija traje pola sata. Izgubilo se to još u doba u kojem su na NovojTV s Dnevnikom odlučili počinjati petnaest minuta prije Prisavljana, kada RTL još nije bio sasvim siguran koje su im vijesti središnje pa su vrludali u međuterminima u 18.20 i nešto poslije 22 sata, a HTV-ovci se zbunjeno osvrtali oko sebe, pitajući se 'koji su sad ovi DRUGI' i 'kako se USUĐUJU oduzimati im gledatelje'.

    Od sinoć više nema majci. Svi su se sparkirali na večernjoj 'sedmici' pa sad lijepo u izravnom srazu možemo vidjet' čija nana crnu, a čija zlatnu vunu prede. Ili ne. U ovom stadiju razvoja televizije postaje sve jasnije da mlađe generacije, odnosno gledatelji koje će tek početi zanimati informativni sadržaji - televiziju gledaju potpuno drugačije nego što smo je gledali mi. Ili je uopće ne gledaju, nego skupljaju vijesti u 'ficlekima' po portalima, društvenim mrežama ili na VOD servisima. Zbog toga se čini sve izvjesnijim da termin emitiranja uskoro više neće biti baš tako važan za boju vune koju prede 'nana' pojedinog kanala.

    No zasad, dok još ima nas dinosaura s klasičnim TV prijamnicima, izgleda da je ipak još važno. I da je termin prikazivanja u 19 sati ključ uspjeha, napretka i trajne ljubavi s gledateljima. Zašto baš 19, ne bih znala točno reći, ali vjerujem da su tako pokazala ispitivanja tržišta, ispitivanja gledanosti, ispitivanja javnog mišljenja i sva ostala ispitivanja bez policijske prisile obuhvaćena onim dijelom televizijskog biznisa koji Ameri lijepo izražavaju poslovicom - fail to plan, plan to fail. Dakle sigurno imaju dobre razloge.

    Najava novog Dnevnika NoveTV Izvor: Društvene mreže / Autor: NovaTV

    Najnoviji na palubi broda koji isplovljava u 19 sati od sinoć je Dnevnik NoveTV i bogami je isplovio k'o svemirski brod. Iako su i prije imali điđe-miđe koje su po studiju plutale u obliku šarenih grafikona, poluanimiranih ljudskih likova koji bi izvirali iz poda uz brojku postotka njihove popularnosti među rajom i svašta nešto hi-tech, sad su se fakat obnovili i ulickali. Imaju neki svemirski ringišpil od stola koji se može 'zahabrnut' za 360 stupnjeva po studiju, pozadinu sa zakrivljenim LED zaslonima i pogled u redakciju - već prema tome kako se stol zarotira - i sve to, s njihovim prepoznatljivim bojama i vizualima, zapravo izgleda jako fora, moderno i lijepo.

    Naravno, HTV i RTL već kojih dvije-tri godine imaju svoje 'najmodernije studije u zemlji', svatko sa svojim 'Star Trek' specijalnim efektima. Jest da je dnevnički studio HTV-a isfuran na sterilnu varijantu prerijskog prostranstva za koje imaš dojam da voditelju treba cijela emisija da ga prehoda s kraja na kraj, a 'RTL Danas' više igra na estetiku bliskosti s voditeljima u manjem okviru, ali sve to potječe iz istog nastojanja - da se uhvati korak s vremenom i postigne dinamika prikaza koja je gledateljima, pretpostavlja se, u današnje vrijeme jednako važna kao i sadržaj. Jer nitko više ne želi gledati samo 'govoreće glave' koje nam recitiraju vijesti s lista papira s telefonom na stolu. Trebaju nam bolji specijalni efekti.

    I RTL-ovci su se hvalili kad su gradili novi studio Izvor: Društvene mreže / Autor: RTL

    Što se pak sadržaja tiče, to je isto zanimljivo, odnosno postaje zanimljivo nakon što se ispucaju iste glavne vijesti. Sinoć su to bili problematični izbori u BiH, tragedija sa stampedom na utakmici u Indoneziji, DRAMA sa ZG-vrećicama za smeće i prvi dan novog načina prikupljanja smeća, prometna nesreća na Cresu, hodočašće vojnika u Mariju Bistricu, Putin i rat u Ukrajini i nešto što je Milanović rekao u Kastvu. To su svi obradili više-manje isto, možda tu i tamo s kojim proplamsajem reporterske dovitljivosti ili duhovitosti, ali uglavnom ni s čime o čemu bi čovjek pisao pismo majci u Zagorje.

    E, ali središnja informativna emisija koja traje sat vremena, možda i koju minutu dulje, nije emisija koju možeš napuniti samo najvažnijim vijestima dana. Nitko, naravno, ne želi izvještavati o tome da je otvoren prvi pedikerski salon u Prdekavcima Donjim ni da su Đurđa i Mirjana iz Krtovca na Potoku uz pomoć fondova EU-a razvile super farmu batata i aronije (jer bi uz takve lokalne štiklece dnevnici trajali 16 sati) pa se onda minutaža puni po sistemu 'emisija u emisiji'.

    HTV-ovci su u te svrhe Dnevnikom obuhvatili nekadašnju 'Temu dana' pa im u svakom Dnevniku neki novinar razgovara sa stručnjakom za nešto, a sinoć su to bile nekretnine u Hrvatskoj. RTL-ovci imaju RTL dosje, u kojem su nas sinoć plašili salmonelom u jajima i pesticidima u voću i povrću te snimali suze obitelji Lukač, koja na svojoj farmi mora pobiti sto pedeset tisuća kokica koje su zaražene salmonelom. NovaTV je pak imala nedjeljni 'podlistak' pod nazivom 'Poziv', u kojem su emitirali light dramatizaciju jednog poziva službi Hitne pomoći kojim je spašen život čovjeka s infarktom. Svaka od tih 'emisija u emisiji' bila je točno u stilu informativnog programa televizije koja ih je prikazala i svaka je isticala forte informativnog programa iz kojeg je potekla - od smrtno ozbiljne analitičnosti do postizanja dinamike hi-tech dodacima.

    Novi HTV-ov Dnevnik i studio, predstavljeni prije dvije godine Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

    Dodamo li tome i takozvane laganini priloge pri kraju emisije, prije sporta i prognoze (ono što Ameri zovu fluff pieces), imamo tri informativne emisije koje uglavnom barataju istim sadržajem, dodacima i 'emisijama u emisiji' svaka u svom stilu i koje se u prezentaciji tog sadržaja više-manje koriste sličnim metodama, ali se svaka oslanja na jedan segment i pritom uspijevaju ostvariti svaka svoj prepoznatljivi identitet. Koji je od tih identiteta najbolji ili najprivlačniji, teško je reći. Podaci o gledanosti govore jedno, osobne preferencije drugo, teorije o informativnoj funkciji medija treće. No u svakom slučaju, dobro je da imamo tri središnje informativne emisije koje nam nude svoje viđenje zadnjih 24 sata u zemlji i inozemstvu. Je li za nas, kao gledatelje, važno da sve tri budu u istom terminu - ne znam, iako mislim da nije, ali je očito važno onima koji proizvode taj program.

    U svakom slučaju, odsad nadalje svi lijepo pred televizor u 19 sati pa šaltaj, brate, po daljinskom dok ti prsti ne zadrhte. Ne d'o Bog da netko nešto propusti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.