NOVI ŠEF DIRIGENT

David Danzmayr daje Filharmoniji sjaj europskog orkestra

04.12.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Nakon šest godina bez stalnog dirigenta, orkestar Zagrebačke filharmonije od sezone 2016./2017. imat će novog šefa dirigenta Davida Danzmayra, kojeg kritika hvali zbog njegova 'dobra, koncizna, jasna, pronicljiva i izražajna' stila, nazivajući ga jednim od najtalentiranijih i najuzbudljivijih europskih dirigenata mlađe generacije

Danzmayr, koji s našim najvećim orkestrom surađuje od sezone 2013./2014., od iduće će sezone, 2015./2016., preuzeti funkciju glavnog gosta dirigenta, koju trenutno obnaša Leopold Hager, a za dirigentski pult u svojstvu šefa dirigenta stat će u sezoni 2016./2017.

Dirigent koji je dosad surađivao s brojnim istaknutim orkestrima i dirigentima diljem svijeta, kazao je kako je riječ o izuzetno cijenjenom orkestru na koji Hrvatska može biti ponosna, s kojim je dosad ostvario 'vrlo ugodnu i kolegijalnu suradnju'.

'Zagrebačka filharmonija vrlo je kvalitetan orkestar snažnog i bogatog zvuka, koji svira sa strašću i stvarnom emocijom, a to je ono što mi je najvažnije – smatram izuzetno bitnim da glazbenici 'osjećaju' glazbu', kazao je Danzmayr u razgovoru za Hinu.

'Hrvatska doista može biti ponosna na to što u svojem glavnom gradu ima orkestar koji kotira tako visoko', napomenuo je.

Maestro kojeg kritika opisuje kao iznimno talentiranog i energičnog dirigenta dinamične osobnosti ističe da ima glazbene interese širokoga spektra, koji 'nisu isključivo vezani uz klasičnu glazbu'. 'Vjerujem da svi glazbeni stilovi mogu divno zvučati dokle god ih izvode dobri glazbenici koji sviraju iz srca', kazao je.

Zasad mu je prerano govoriti o tome na koji se način njegovo vlastito glazbeno naslijeđe i ukusi nadovezuju na tradiciju Zagrebačke filharmonije, no smatra izuzetno bitnim u repertoar uključiti i suvremenu glazbu

'Mislim da je važno da orkestru nešto znači i glazba koja je nastala u vrijeme u kojemu živimo. Svijet je pun divnih skladatelja čija glazba treba naći put do izvedbene pozornice', kazao je Danzmayr.

David Danzmayr: J. HAYDN Symphony No.104 in D major, 2 nd movement

Dirigent koji će Filharmoniji dati sjaj europskog orkestra

Danzmayr će biti prvi šef dirigent Zagrebačke filharmonije od smrti Vjekoslava Šuteja prije šest godina. Kako se ističe u priopćenju Zagrebačke filharmonije, zajedno s Dmitrijem Kitajenkom kao umjetničkim savjetnikom i članovima orkestra, Danzmayr će orkestru 'dati dodatni sjaj europskog orkestra koji ima nesumnjivu kvalitetu s jasnom vizijom smjera u kojem ide'.

'O važnosti njegove nove funkcije u orkestru govori činjenica da su povijest Zagrebačke filharmonije pisali prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej', stoji u priopćenju.

'Maestro Danzmayr imat će, stoga, zahtjevan zadatak naslijediti uspjehe svojih prethodnika, a nemali broj koncerata koje je dosad održao sa Zagrebačkom filharmonijom, kao i odlične kritike koje je pritom dobio, govore u prilog tome da je dorastao zadatku', dodaje se.

David Danzmayr diplomirao je s najvišim ocjenama na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu u klasi Dennisa Russela Daviesa. Na dodatnom studiju u dirigentskoj klasi Sibelius akademije na njega je snažno utjecao Leif Segerstram, te Pierre Boulez i Claudio Abbado dok je bio stipendist Orkestra mladih Gustav Mahler

Veliko iskustvo stekao je asistirajući istaknutim svjetskim dirigentima, među kojima su Neeme Jarvi, Stephane Deneve, Carlos Kalmar, Sir Andrew Davies i Pierre Boulez

Svoj je prodor u dirigentski svijet osigurao nagradama i pobjedama na prestižnim dirigentskim natjecanjima - Malco, Gustav Mahler, Sir George Solti.

Dirigirao je brojnim orkestrima, među kojima su City of Birmingham Symphony Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Mozarteum Orchester, Haydn Orchester Bozen, Iceland Symphony Orchestra, Salzburg Chamber Philharmonic, Bruckner Orchester Linz i Radio Symphony Orchestra Vienna. Prošle je godine debitirao i u Musikvereinu u Beču, te u Grosses Festspielhausu u Salzburgu.

Bio je na dužnosti dirigenta asistenta u Royal Scottish National Orchestra, kojim je dirigirao više od 70 koncerata, nastupajući u svim značajnijim dvoranama u Škotskoj kao i na prestižnome St. Magnus Festivalu u Orkneyu.

Već drugu sezonu za redom glazbeni je ravnatelj Filharmonijskog orkestra Illinois u Chicagu, a nedavno je na istu funkciju imenovan i u komornome orkestru ProMusica.

Uz klasični repertoar, David se strasno posvećuje izvedbama 21. stoljeća. Glazbeni je ravnatelj orkestra Ensemble Acrobat i redovan gost dirigent orkestra Austrian Contemporary Music Ensemble

Danzmayr će u petak 5. prosinca prvi puta kao novi budući šef dirigent predvoditi orkestar na nastupu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Već rasprodani koncert u sklopu Filharmonijinog Crvenog ciklusa počet će 'Trorogim šeširom'Manuela De Falle, nastaviti se 'Conciertom de Aranjuez'Joaquina Rodriga, te završiti 'Enigmom' varijacije Edwarda Elgara, a solistički će s orkestrom nastupiti mlada hrvatska gitaristica Ana Vidović