eklektično

[ČUJ OVO] Mladi dramaturg Luka Bosanac donosi nam 'soundtrack trenutka' u kojemu se zatekao: stavite slušalice i pojačajte ton

04.12.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Bosanac je radio kao dramaturg i asistent režije na ITD-ovoj predstavi Ivora Martinića 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' koja nas je nedavno oduševila

'Navedeni glazbeni brojevi ne predstavljaju jedinstvenu playlistu', napominje kulturolog i dramaturg Luka Bosanac, jedan od pripadnika ešalona mladih i zaposlenih kazalištaraca u gradu (nedavno smo u ITD-u gledali sjajnu predstavu 'Drama o Mirjani i ovima oko nje', na kojoj je radio kao asistent režije i dramaturg).

'Svaki broj pripada svojem bazenu' - nastavlja Bosanac kojega smo 'priveli' za novi nastavak našeg serijala 'ČUJ OVO' - 'svojoj zasebnoj playlisti koje odabirem za slušanje bez posebnog povoda. Drugim riječima, odabirem pojedinačne songove iz svake i onda na licu mjesta slažem nove playliste koje ne bilježim niti spremam. A ne bilježim ih niti spremam zato što želim da pojedinačni trenutak i mjesto sami odrede svoj soundtrack sačinjen od glazbenih fragmenata različitih žanrova, autora i razdoblja u kojem su nastali. Pa tako i trenutak i mjesto u kojima pišem ovaj osvrt.'

Ascendant Vierge – Influenceur

Niti jedan naziv izvođača ili grupe me nije toliko privukao koliko me privukao i zainteresirao naziv ovog francuskog dua stacioniranog u Bruxellesu. Dakle, podznak (ascendent) djevica doveo me do pjesme Influenceur koja smješta ženski vokal širokog raspona u kontekst pop elektronske glazbe obilježene i techno ritmom. Rezultat takvog spajanja jest razilaženje vokala i glazbene podloge, vođenje slušatelja u smjeru kojeg ne očekuje, a da bi nas pjesma onda vratila u repeticije karakteristične za pop glazbu. S druge strane, tekstualna dimenzija pjesme pojačava up-lifting atmosferu, ali i potvrđuje da je pjesma up-to-date tematizirajući - tako što se klacka između cinizma i podrške - skupine koje žele u što kraćem roku postati utjecajne i uspješne. Influenceur je ujedno i debitantski song ovog žensko-muškog dua, objavljen u ljeto 2020. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Radiodrama - Aliens

Jedan od najvećih hitova tzv. italodisco žanra, pjesma Aliens iz 1984. godine, talijanske grupe Radiorama za mene je već puno godina izvor veselja i pozitivnog zaborava. Otkrio sam ju, kao i mnoge druge italodisco hitove, u srednjoj školi tako što sam slušao talijanski radio Ottanta za vrijeme obavljanja svih silnih nastavnih obaveza. Kao i tada, tako i sada, u razdoblju koje sugerira svašta, a ne garantira mnogo, ova pjesma odlično je gorivo za napraviti switch prema mislima koje grade sretniju, lepršavu i bezbrižniju sadašnjicu, prema mislima u kojima nema velikih snova i planova, već kratkih i prolaznih trenutaka punih plesa i zajedništva. Zahvaljujući radiu Ottanta, nepovratno sam se zarazio talijanskim discom, njegovim dramatičnim sintisajzerom i naivnom tekstualnom podlogom.

Izvor: Društvene mreže

Nick Cave & The Bad Seeds - Something's Gotten Hold of My Heart

O Nicku Caveu ne treba reći mnogo, pa bih se stoga zadržao na tome zbog čega mi je baš ova pjesma, iako cover, posebna u moru njegovih pjesama koje su nastale tijekom skoro 40 godina. U jednom od meni najdražih filmova, u 'Jastogu' Yorgosa Lanthimosa, u jednoj od najdražih mi filmskih scena, Olivia Colman kao upraviteljica hotela u kojem se zbiva okosnica radnje, u duetu sa svojim glumačkim partnerom na hotelskom balu pjeva upravo ovu pjesmu. Specifičnost njihove izvedbe sastoji se u tome što pjesmu pjevaju loše, bez sluha i to s naivnom popratnom koreografijom, i uz specifične lanthimosovske dijaloge koji cijeli prizor dovode do ruba groteske. Tako izrežirana i napisana, ova filmska scena urezala mi se u sjećanje kao primjer stila kojeg i osobno pronalazim zanimljivim, dok mi je Caveova obrada pjesme najviše ušla u uho.

Izvor: Društvene mreže

Ultravox – Hymn

Ultravox je jedan od onih glazbenih sastava koje slušam redovito, čiji opus poznam gotovo u cijelosti, a pjesma Hymn mi je njihova najdraža stvar. Vokal Midgea Urea u kombinaciji s novovalnom sentimentalnošću instrumentala osamdesetih dovode me do zanosa u kojem sam i produktivan, ali i podjednako sklon razonodi. Odnosno, u idealnom stanju za pisanje, za skiciranje potencijalnih izvedbenih koncepata, za istraživanja različitih vrsta i namjena te za opušteno iščitavanje knjiga koje smatram ključnima za razumijevanje tema kojima sam trenutno okupiran. Nježnost koju Ultravox producira specifična je, dakle, zato što dopušta da uz nju i odlutamo, ali i ostanemo koncentrirani ukoliko se bavimo nečim što iziskuje malo više analize.

Izvor: Društvene mreže

French 79 feat. Sarah Rebecca - Diamond Veins

Pravog imena Simon Henner, French 79 francuski je glazbenik i producent, unutar elektro-pop žanra. Otkrio sam ga tako što sam istraživao izvođače koji su mi se nudili kao oni koji su slični Ascendant Viergeu. Ono što ih povezuje jest naglašeni instrumental karakterističan za elektronsku glazbu s time da French 79 ide i korak dalje te su mu neke pjesme producirane bez vokala. Ova pjesma, koja sadrži kompjutorski obrađen ženski vokal, sjetni je primjer glazbene elektronike koja je idealna za one koje/i su sklone/i sanjarenju i korištenju imaginacije u svakodnevnim poslovima i obavezama. French 79 sa svojom elektronikom manje je za ples i up-liftanje, ali zato je više za kontemplaciju i promišljanje. Baš kao i Ultravoxova himna, samo s kraja netom minulog desetljeća.

Izvor: Društvene mreže