GAF VRIJEDAN 800.000 EURA

Čistačica zabunom uništila umjetničko djelo

04.11.2011 u 13:31

Bionic
Reading

Čistačica u njemačkom muzeju Ostwall zamijenila je boju na skulpturi Martina Kippenbergera za prljavštinu te je dobro počistila, tako nenamjerno učinivši materijalnu štetu od 800.000 eura

Čistačica u muzeju Ostwall u Dortmundu nenamjerno je uništila skulpturu 'When It Starts Dripping From the Ceiling' Martina Kippenbergera (1953-1997), svestranog njemačkog umjetnika poznatog po provokacijama, kojem je značajnu pažnju medija donijela skulptura žabe razapete na križu.

Skulptura se sastojala od drvenih greda ispod kojih je postavljena plastična kanta. Njezino dno bilo je obojeno tankim slojem boje, oponašajući izgled osušenih kapi kiše. Mislivši da je riječ o pravoj mrlji, čistačica je temeljito očistila gumenu površinu.

Glasnogovornica muzeja Ostwall Dagmar Papajewsk izjavila je da je nemoguće Kippenbergerovu skulpturu vratiti u prvobitno stanje. Štetu pogoršava i činjenica da je muzej posudio skulpturu iz zbirke privatnog kolekcionara.

U priopćenju za javnost stoji da je osoblju koje održava prostor muzeja rečeno da se drže 20 centimetara od eksponata, no nepoznato je što je čistačicu navelo na nimalo dobrodošao potez.