MEKA ZA UMJETNIKE

Čišćenje tijela i duha na Institutu Marine Abramović

23.10.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon četiri desetljeća duge karijere svjetski poznata umjetnica Marina Abramović započinje jedan od svojih najambicioznijih projekata do sada

U gradu Hudsonu sve je spremno za početak gradnje Instituta Marine Abramović, centra posvećenog umjetnicima, prenosi Nytimes.

Sredstva potrebna za izgradnju umjetnica je osigurala crowdfundingom. Njen poziv zainteresiranima za ulaganje u ideju bio je otvoren od 26. srpnja do 25. kolovoza s ciljem prikupljanja 600 tisuća dolara, što je i prije roka ostvareno.

Institut će, kaže umjetnica, biti svojevrsni vrhunac njenog stvaralaštva te postati meka za umjetnike, znanstvenike, mislioce i sve koji su spremni podvrgnuti se višesatnim vježbama za čišćenje uma i tijela.

U ostvarenju ovog cilja uvelike joj je pomogao interes svjetskih medija i javnosti koji vlada sve od njene velike retrospektive u MOMA-i 2010. godine.

Iako je izložbom, te dokumentarcem 'The Artist is Present' osvojila brojne nove obožavatelje, nisu rijetke kritike na račun njenog rada posljednjih godina.

Mnogi joj zamjeraju preveliku prisutnost u medijima, te često koketiranje sa šoubiz svijetom. Odličan je primjer potonjega njen nastup s reperom Jay Z-jem o kojemu je umjetnički magazin Hyperallergic pisao pod naslovom 'Dan kad je umro performans'.


'Izuzetno poštujem Marinu, ali čini mi se da je svijet umjetnosti poludio. Pitam se što je sljedeće – hoće li osnovati vlastitu malu državnu negdje na svijetu', zapitala se profesorica povijesti umjetnosti na američkom sveučilištu McGill.

No takve kritike ne zanimaju Abramović.

'U momentu kad sam ustala sa stolice, znala sam da sam drugačija', rekla je Abramović govoreći o iskustvu svog najduljeg performansa tijekom izložbe The Artist Is Present dodavši da se upravo tijekom tog vremena javila ideja o institutu i želja da doprinese promijeni ljudske svijesti.

'Bit će posvećen nematerijalnom radu, suradnji umjetnosti, znanosti, duhovnosti i tehnologije. Nešto kao novi Bauhaus – različiti umovi iz raznih područja zajedno stvaraju novu realnost', rekla je Abramović, institut opisavši kao 'kulturalni spa'.

Abramović je otkrila i početnu ideju o tome kako će Institut djelovati.

Svi zainteresirani posjetitelji po cijeni ulaznice od 75 dolara imat će priliku minimalno šest sati boraviti u Institutu, od čega će tri sata provesti prolazeći kroz psihofizičko čišćenje po 'Metodi Abramović'.

'Metoda se sastoji od vježbi, meditacije i umjetničkog iskustva', objasnila je.

U to je primjerice uključeno obnaženo plivanje u hladnoj vodi, iskazivanje ljutnje, ispijanje čaše vode punih sat vremena te višesatno hodanje u istom smjeru.

Svim će posjetiteljima bit dane kute nakon čega će bit vođeni kroz prostorije ne bi li iz prve ruke doživjeli umjetnost, meditirajući ili pak pojedina djela konzumirajući samo opipom ili sluhom. Ukoliko prilikom razgledavanja padnu u san, zaposlenici Instituta će ih samo prenijeti u prostorije za odmor.

Abramović je napomenula da su pojedine ideje lude, ali ih se ne ustručava podijeliti.

'Jedna od ideja je uzetu 250 kapi krvi najvažnijih ljudi s planeta koji doprinose čovječanstvu – s područja znanosti, književnosti, filma i slično, koje bi jednom godišnje energizirao 'najvažniji šaman stoljeća'.

Iako će Institut nositi njeno ime Abramović napominje da je ego velika prepreka u umjetnosti dodavši da su umjetnici tu da služe umjetnosti.