RAIMUND HOGHE

Cijenjeni njemački koreograf i plesač gostuje u Zagrebu

03.02.2016 u 23:47

Bionic
Reading

Njemački koreograf Raimund Hoghe gostovat će 10. veljače u Zagrebu, gdje će u sklopu Queer Zagreb Sezone izvesti svoj najnoviji rad 'Kvartet', najavljen kao putovanje kulturološkim razlikama koje slave život

Koreograf i plesač koji je tijekom više od dva desetljeća prisutnosti na svjetskoj plesačkoj sceni stekao kultni status u svijetu suvremenog plesa, Hoghe se zagrebačkoj publici prvi put predstavio 2012. plesačkim solom 'An Evening with Judy' posvećenim Judy Garland.

Kako se ističe u najavi, u fokusu njegova najnovijeg djela su biografije i osobnosti plesača iz Japana, Francuske, Italije i Njemačke, u kombinaciji s glazbenom lepezom iz različitih razdoblja i država.

'Gudački kvartet Franza Schuberta 'Der Tod und das Mädchen' i 'Sarabande' Georga Friedricha Händela ovdje imaju posebnu ulogu, kombinirani s talijanskim kanconama, japanskim hitovima i songovima iz američkih mjuzikla. Time ovaj 'kvartet' publiku vodi na putovanje kroz različita razdoblja i kulture, predstavljajući ljudske razlike i sličnosti i progovara o smrti dok istovremeno slavi život', stoji u najavi.

'Kvartet je tu u navodnicima ne samo kao naslov, budući da uz četvero njemu najdražih plesača koje će prepoznati pratitelji njegovog rada - Ornelle Balestra, Marion Ballester, Emmanuela Eggermonta i Takashija Uenoa – i Hoghe dijeli plesni pod sa svojim najbliskijim umjetničkim suradnikom Lucom Giacomom Schulteom', dodaje se.

Njegovo je gostovanje ostvareno uz potporu The nationales performance netz a predstava će biti izvedena u Dvorani F22 u Frankopanskoj 22.

U nastavku programa Queer Zagreb Sezone u veljači će u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) biti izvedena i plesna predstava 'Nečastive' Brune Isakovića, te performans mlade plesne umjetnice Ine Sladić 'Art must be beautiful... artist must be beautiful', temeljen na istoimenom kultnom radu poznate umjetnice Marine Abramović izvedenom 1975.

Ina Sladić, koja je jedina dosad dobila dozvolu obnoviti taj rad, već je i ranije surađivala sa svjetski poznatom umjetnicom – njihova suradnja traje već skoro pet godina, od 2012., napominje se u najavi.

Plesna predstava 'Nečastive' autora i koreografa Brune Isakovića, nastala u suradnji Studija za suvremeni ples i Domina, u proširenom se izdanju za veliki ansambl nastavlja na metodu i principe scenskog pokreta koje je Isaković razvio tijekom produkcije istoimenog sola, a koji je od premijere u rujnu 2013. do danas izvodio tridesetak puta širom svijeta - od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike.