HRVATSKA KOPRODUKCIJA

'Chris the Swiss' nominiran za Europsku nagradu animacije u četiri kategorije

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 09.11.2018 14:55
  • Objavljeno 09.11.2018 u 12:16
Chris the Swiss

Chris the Swiss

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Animirano-dokumentarni film 'Chris The Swiss' redateljice Anje Kofmel, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, nominiran je u četiri kategorije za Europsku nagradu animacije Emile. Dodjela nagrada održat će se 8. prosinca u francuskom gradu Lille

Nagrada Emile se prošle godine dodjeljivala prvi put, a riječ je o paneuropskoj inicijativi 40 europskih zemalja koja okuplja profesionalne animatore unutar Europe te slavi raznolikost i izvrsnost europske animacije.

Dugometražni dokumentarno-animirani film Anje Kofmel 'Chris the Swiss' nominiran je u četiri kategorije: za najbolji scenarij, najbolju originalnu glazbu, najbolji dizajn likova i pozadine te najbolje oblikovanje zvuka. U svim spomenutim kategorijama za dugometražne filmove, natječe se s još četiri naslova.

Debitantsko dugometražno ostvarenje redateljice Anje Kofmel, koja potpisuje i scenarij, 'Chris the Swiss', nastao je u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). Okosnica priče je smrt mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Film je premijerno prikazan u Cannesu ove godine, u sklopu programa 'Tjedan kritike', a domaća publika imala ga je do sada prilike vidjeti na Animafestu, u Motovunu i u Opatiji. Uz to, 'Chris the Swiss' je prikazan na festivalima u Annecyju, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu te na Kosovu, gdje je i nagrađen, kao i na Europskom festivalu fantastičnog filma u Strasbourgu, na kojem je u rujnu osvojio nagradu Zlatna roda (The Golden Stark) za najbolji animirani film.

Za Europsku nagradu animacije Emile kandidati se u 18 kategorija biraju online glasovanjem koje je za sve članove European Animation Awards (EAA) Akademije otvoreno od 8. do 30. studenog.

Pobjednici u svim kategorijama bit će poznati na Emile dodjeli nagrada koja će se održati 8. prosinca u koncertnoj dvorani Le Nouveau Siècle u francuskom Lilleu. Osim Emile nagrada, na svečanosti će biti uručena i Lotte Reiniger nagrada za životno djelo. Dobitnica te nagrade ove godine je Clare Kitson iz Velike Britanije.

Uz Martina Vandasa iz Češke i Alberta Vaquesa iz Španjolske, član međunarodnog žirija za Europsku nagradu animacije ove godine bio je i umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, koji je od 2017. i ambasador EAA za Hrvatsku.

'Chris the Swiss od nas je dobio dvije nominacije - za najbolji scenarij i najbolji dizajn likova i pozadine. Njih ukupno četiri definitivno je ogroman uspjeh za taj film koji je animiran u Zagrebu i na kojem je radio veliki broj naših mladih animatora. Od nagrade očekujem da zadrži karakter slavljenja autorskog i umjetničkog, a nadam se da će u budućnosti pojačati i broj nominacija za kratkometražni film koji je mnogima, a i meni osobno, i dalje najzanimljivija forma animiranog filma', kaže Šuljić dodajući da i on i još neki ambasadori i/ili članovi odbora EAA-e rade na tome.

Ambicija ove nagrade je postati najvažnija paneuropska godišnja strukovna nagrada, kaže Šuljić koji vjeruje da je na dobrom putu da to i postane.

'Jako velik broj ljudi sa scene ju je prihvatilo objeručke već od prvog izdanja prošle godine, uz sve detektirane probleme, i za sada je podržava. Ipak je to 'europski Oscar' za animaciju. Za ceremonije je planirano da 'šetaju' po Europi, pa postoji ideja da se jedna održi i u Zagrebu, ali to već ovisi i o podršci grada i HAVC-a', kaže Daniel Šuljić.

Cjeloviti popis nominacija i ostale detalje o Europskoj nagradi animacije možete pronaći na službenoj stranici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!