FRANCUSKA SELEKCIJA

Četiri hrvatska filma među 24 najbolja iz bivše države

15.02.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Na programu filmskog festivala Rencontre Cinema de Pézenas, čije se 55. izdanje održava od 10. do 16. veljače, našla su se četiri hrvatska dugometražna igrana filma u izboru 24 naslova s prostora bivše Jugoslavije

Festival se održava u gradu Pézenasu na jugu Francuske, pored Montpelliera, a tradicionalno ga organizira francusko udruženje kinoklubova.

Ove godine festival je tematski posvećen kinematografiji zemalja bivše Jugoslavije.

Kao predstavnike hrvatske kinematografije uprava festivala i izbornice Irena Bilić i Dunja Jelenković odabrale su četiri dugometražna igrana filma: 'Breza' Ante Babaje iz 1967. godine, dva filma Arsena Antona Ostojića - 'Ta divna splitska noć' iz 2004. i 'Halimin put' iz 2012. - te 'Zvizdan' Dalibora Matanića iz 2016. godine.

Breza - Ti se meni jako zdopadaš Autor: Youtube

Uz projekcije 24 filma (21 dugometražni igrani i tri dugometražna dokumentarna), na programu su tri konferencije, pod vodstvom izbornica, o kinematografiji zemalja bivše Jugoslavije.

Među odabranim igranim filmovima našla su se tri Kusturičina filma ('Dom za vješanje', 'Underground' i 'Otac na službenom putu'), 'Lepa sela lepo gore' i 'Parada' Srđana Dragojevića, 'Ko to tamo peva' Slobodana Šijana, 'Gori vatra' Pjera Žalice, 'Na putu' i 'Grbavica' Jasmile Žbanić, 'Ničija zemlja' Danisa Tanovića i 'Dobra žena' Mirjane Karanović.

Kompletan popis filmova pogledajte na festivalskim stranicama.