MARINKO KOŠČEC

Centimetar od sreće

26.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Izdavač: Profil International

Marinko Koščec napisao je žestok i beskompromisan roman. Antiutopiju koja nam se čini bliska i uvjerljiva, čije razvaline već prepoznajemo u svijetu koji živimo. Centimetar od sreće brutalan je, prekoračujući, transgresivan tekst, a opet rafiniran, elegantan, iznijansiran, kao i svi dosadašnji Koščecovi romani. Prizori ljudskog i društvenog propadanja, nevjerojatni obrati u životima njegovih likova – Rola, Kixa, Maše i Taše – njihovi krhki identiteti, skaradni postupci, seksualna i ljudska zastranjenja začinjeni su pripovjedačevim sarkazmom, ali i razumijevanjem. Početna situacija u kojoj likovi zajedno studiraju, vole se i varaju, tijekom poslijediplomskog studija u inozemstvu, podsjeća na nabrijavanje motora na startu Formule 1, a onda kreće uznemirujući Tour de force u kojem naizmjenično pratimo njihove daljnje živote.

S tim da degradacija njihove ljudskosti nije samo uznemirujuća nego je tako virtuozno opisana da je i uzbudljiva. Koščec nas dovodi na rub ponora, i nama se doista vrti u glavi dok ga pratimo na tom putu. Kompleksna struktura, drama ljudskog i društvenog urušavanja, britki i pametni esejistički fragmenti, ritmična i gipka rečenica te užitak u pisanju koji je očit na svakoj stranici Koščecova romana obećavaju čitateljski užitak i potvrđuju njegov status jednog od vodećih proznih pisaca u Hrvatskoj.

Marinko Koščec dosad je objavio: 'Otok pod morem', Feral tribune, Split, 1999.; 'Netko drugi', Konzor, Zagreb, 2001. (nagrada 'Meša Selimović' 2002, za najbolji roman objavljen u 2001. na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jezičkom prostoru); 'Wonderland', VBZ, Zagreb, 2003. (Nagrada V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine); 'Skice za portret suvremene francuske proze' (zbirka eseja i prijevoda), Konzor, Zagreb, 20003.; 'To malo pijeska na dlanu', Profil, Zagreb, 2005.; 'Michel H. - mirakul, mučenik, manipulator?'