PREMIJERA U SVIBNJU

Čehovljev 'Ivanov' u režiji litavskog redatelja Nekrošiusa u zagrebačkom HNK

23.03.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Poznati europski redatelj Eimuntas Nekrošius od ponedjeljka, 20. ožujka, s dramskim ansamblom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema uprizorenje 'Ivanova' A. P. Čehova. Predstava će premijerno biti izvedena 5. svibnja u zagrebačkome HNK

Režija 'Ivanova' A. P. Čehova 64-godišnjem litavskom redatelju Eimuntasu Nekrošiusu prva je suradnja sa zagrebačkim HNK. U posljednjih 30 godina Nekrošius je režirao brojne kazališne predstave, postavši najpoznatiji litavski redatelj čije predstave redovito privlače veliku pažnju publike i kritike. Za svoj je umjetnički rad dobio mnogobrojne međunarodne nagrade i priznanja.

U predstavi 'Ivanov', čija je premijera 5. svibnja, igrat će Bojan Navojec, Dragan Despot, Milan Pleština, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Olga Pakalović, Iva Mihalić, Lana Barić,  Franjo Kuhar, Silvio Vovk i Ivan Glowatzky.

'Ivanov' je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine. U rujnu iste godine kazališni poduzetnik Korš naručio je od Čehova dramski tekst za upravo započetu sezonu svojega kazališta. Čehov se na deset dana povukao u izolaciju i napisao dramu od četiri čina pod naslovom 'Ivanov'. Praizvedba je bila 19. studenoga 1887. godine u Korševu kazalištu u Moskvi, no Čehov, kao i dio publike i kritike, nije bio zadovoljni izvedbom.

Glavni junak Čehovljeve drame 'Ivanov' je vlasnik ladanja s brojnim životnim problemima. U braku je sa ženom koju ne voli, a koja je i vrlo bolesna. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona neposredno prije udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što će mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak.