U SPLITU

'Čarobnjakov učenik' otvorio festival komorne glazbe

29.08.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Koncertom 'Čarobnjakov učenik' u izvedbi svjetski priznatog Zagrebačkog puhačkog trija večeras je u prepunoj Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita počeo 4. MAGfestival - festival komorne glazbe koji organiziraju splitska udruga Mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzej grada Splita, a na kojem će se do 6. rujna predstaviti vrhunski hrvatski i europski glazbenici

Savjetnik splitskog gradonačelnika za kulturu Igor Baković otvarajući festival istaknuo je kako su Splitu potrebne takve kulturne manifestacije.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Elvira Šarić Kostić je istaknula kako im je želja da u taj muzej, osim izložbenih postavki, posjetitelje privuku i zvukovi komorne glazbe.

Predsjednik udruge MAG Josip Dragnić je rekao kako festival nije nikakva politička opcija, nego kulturna opcija Splita.

Zagrebački puhački trio čine Dario Golčić (oboa), Domagoj Pavlović (klarinet) i Žarko Perišić (fagot), a taj sastav nastavlja tradicije sastava osnovanog 1969. godine s ciljem promoviranja puhačke glazbe.

Njihov sinoćnji koncert 'Čarobnjakov učenik' motiviran je 'Čarobnjakom i učenikom', to jest pričom o glazbenoj povezanosti Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johana Sebastiana Bacha. Mozart učenik je preuredio neke od Bachovih - čarobnjakovih fuga za gudački trio.

U odnosu 'Čarobnjak i učenik' stoje i skladbe Marka Ruždjaka, u ovom slučaju skladbe 'Puhački trio', te 'Rozeta' splitske skladateljice i profesorice Olje Jelaske. Ona je kao studentica u klasi prof. Ruždjaka, nedavno preminulog profesora glazbenih oblika i kompozicije na Muzičkoj akademiji Zagreb, skladala za puhački trio uz ženski glas. Skladba je nastala u studentskim danima, pod budnim okom vrsnog poznavatelja puhačkih instrumenata prof. Ruždjaka koji je bio i diplomirani klarinetist.

Po završetku večerašnjeg koncerta član Zagrebačkog puhačkog trija Žarko Perišić je izrazio zadovoljstvo ozračjem koje je vladalo na koncertu.

'Ovaj festival je pun pogodak za Split jer je uz Splitsko ljeto dobio jedan dostojan nastavak kulturnih događanja', kazao je Perišić.

Članica organizacijskog odbora Gorana Barišić Bečelić je istaknula kako je iznimno važno što je ovogodišnji festival komorne glazbe u Splitu otvoren koncertom svjetski poznatog Zagrebačkog puhačkog trija.

Osim Zagrebačkoga puhačkog trija, na festivalu će nastupiti i Hrvatski gudački kvartet i Kvartet saksofona Papandopulo

Od splitskih komornih sastava nastupit će Mandolinski kvartet Da Capo, Splitski gitaristički kvartet te Kvartet flauta koji je posebno formiran za ovu prigodu, a od gostiju iz inozemstva nastupit će međunarodni Gudački kvartet 'HIP4tet' iz Španjolske, koji je sastavljen od glazbenika iz Španjolske, Austrije, Luksemburga i Ukrajine.