BAJKOVITO

Čaroban izgled Francuskog paviljona

10.02.2015 u 16:16

Francuski paviljon pod snijegom

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Dugo vremena zanemarivano remek-djelo moderne arhitekture, Francuski paviljon u Studentskom centru, zabljesnuo je nakon višegodišnje obnove u listopadu prošle godine, a snježni pokrivač dao mu je ovih dana posebnu čar

Obnova 77 godina stare zgrade, dijela europske kulturne baštine, trajala je devet puta dulje nego inicijalna gradnja kojom je hrvatska arhitektura prvom polovicom 20. stoljeća napravila korak ispred svijeta i vremena.

Trenutno se u paviljonu može pogledati 'Intermundia', kustosko-istraživački projekt arhitektice Ane Dane Beroš, temeljen na istraživanju transeuropskih i intraeuropskih migracija. Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih 'pritvorskih uvjeta', 'zatvorenih čekaonica' na ulasku u tvrđavu Europu. Lampedusa je školski primjer 'brisanog prostora' koji nastaje na geopolitičkim razmeđima, a gdje se gotovo uvijek formiraju društveno marginalizirane zajednice.

'Intermundia' je prvi put predstavljena na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture čiji je kustos bio Rem Koolhaas, jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, a projekt je nagrađen posebnim priznanjem.