'RUŽA ISTRE'

Bura zbog novog filma o protjerivanju Talijana iz Istre: 'RAI se pretvara u Meloni TV'

07.02.2024 u 11:39

Bionic
Reading

U subotu se u Italiji obilježava dan sjećanja na žrtve holokausta i iseljavanja Talijana iz poslijeratne Jugoslavije. Tim je povodom na prvom programu talijanske javne televizije RAI prikazan film 'La rosa dell'Istria' (Ruža Istre), koji prati sudbinu obitelji Talijana protjeranih iz Istre, poznatijih kao esula. Njegovo prikazivanje izazvalo je burne reakcije u Sloveniji, ali i u samoj Italiji

Nastao je prema romanu Grazielle Fiorentin, iseljenice iz Istre koja živi u Padovi, objavljenom 2000. pod naslovom 'Tko se boji crnog čovjeka'. Priča ima autobiografske elemente, a film redateljice Tiziane Aristarco snimljen je u Goriškim brdima (Talijani ih zovu Collio) u gradu Cividade del Friuli te u tršćanskoj luci, izvještava dopisnik Slovenske televizije iz Rima Janko Petrovec.

Petrovec ističe da film značajno zanemaruje povijesne okolnosti koje su dovele do poslijeratne tragedije istarskih Talijana, a za razliku od sličnih produkcija prijašnjih godina, više pažnje posvećuje teškom životu izbjeglica u Italiji. Priča govori o obitelji liječnika koji je nakon kapitulacije fašizma 1943. iz Kanfanara u Istri izbjegao u Cividade del Friuli, a potom u zaleđe Venecije. Baka ostaje kod kuće čuvati djedovinu do njihova povratka.

Melodrama izvlači niz psihološki pojednostavljenih likova i temelji se na jakim kontrastima: u filmu nema Slovenaca i Hrvata, ima samo Slavena koji svojom revolucijom izazivaju nevolje i, primjerice, ne razlikuju Mussolinijeve fašiste od karabinjera koji bi trebali služiti samo kralju. Među njima je i jedan koji pomaže Talijanima, ali svoju dobrotu plaća smrću.

U ulozi oca našao se Andrea Penacchi, poznati komičar iz Padove, a debitantica Grazziela Kicaj, imigrantica iz Albanije, u ulozi kćeri koja postaje slikarica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RAI

Emitiranje filma u programu RAI-ja izazvalo je polemike u medijima još potkraj prošle godine, kad je objavljena programska shema javne televizije. Primorski dnevnik podsjeća da su listovi La Repubblica i Stampa optužili upravu televizije da se dodvorava desnici na vlasti te da se RAI pretvorio u 'Meloni TV'. Čelnici RAI-ja uvjeravaju da dugometražni igrani film nema politički pečat te da ga ne treba uspoređivati ​​s filmom 'Il cuore nel pozzo' (Srce u ponoru), koji je 2005. godine izazvao brojne polemike, ali i diplomatsku krizu sa Slovenijom. Ipak, imajući u vidu jasnu orijentaciju stranke Braća Italije, koja dobar dio svoje desne političke orijentacije duguje upravo upornom podsjećanju na zločine nad Talijanima u Jugoslaviji, jasno je da ovaj projekt nije slučajno odabran i odobren.

  • +5
Andrej Plenković i Giorgia Meloni u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uprava RAI-ja je u program za 2024. godinu uvrstila i televizijsku seriju 'La lunga notte' (Duga noć) o usponu i padu fašizma i njegovog vođe Benita Mussolinija. Redatelj je Giacomo Campiotti.

Desničarski list Il Secolo d'Italia ocjenjuje da je riječ o djelima koja se tiču ​​talijanske povijesti, a RAI naglašava da su ove projekte odobrili prije izborne pobjede Giorgie Meloni u rujnu 2022.

U Italiji se od 2005. godine 10. veljače obilježava kao dan sjećanja na egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije - u spomen na dan potpisivanja Pariškog mirovnog ugovora. Organizira se niz javnih događaja u znak sjećanja na period nakon Drugog svjetskog rata, kada su Talijani na ovim prostorima morali odlučiti hoće li ostati u Jugoslaviji ili napustiti svoja rodna mjesta. Jedna od središnjih komemorativnih svečanosti svake godine održava se kod spomenika žrtvama poratnih pokolja u mjestu Basovizza kod Trsta.