gostovanje u nu2

Brown: Bole me loše kritike, ali na njih kao ni na pohvale se ne osvrćem

08.07.2018 u 15:19

Bionic
Reading

U emisiji 'Nedjeljom u dva' ekskluzivni intervju dao je jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca Dan Brown. Kako živi čovjek koji je prodao više od 200 milijuna knjiga? Što kaže na kritike da piše lošu literaturu te što misli o religiji, ljubavi i Donaldu Trumpu, neka su od pitanja na koja je odgovorio.

'Uvijek putujem inkognito. Rekli su mi da je vaša zemlja divna i da je moram posjetiti. Usto, prošle godine preminula mi je majka i za nju sam napisao simfonijsku skladbu koju sam želio snimiti. Imam tajnu vezu sa Zagrebačkom filharmonijom i počašćen sam da su u subotu izveli moje djelo. Stvarno je bilo uzbudljivo biti jedina osoba u dvorani Lisinski i u stražnjem redu slušati kako sjajan orkestar izvodi skladbu. Skladba se zove 'Goodbye'. Moglo bi se reći da spada u žanr moderne klasike. Skladanjem se bavim od djetinstva", rekao je Brown na HRT-u.

Pojasnio je da kada ste pisac nije slavan on nego knjiga.

'Tako možete mirno hodati ulicom - što je divno. Pisci su u pravilu povučene osobe, rade sami, ne tražimo slavu i lijepo je sačuvati privatnost', kazao je.

Na pitanje što misli o piscu Jonathanu Franzenu, rekao je da je veliki pisac i da obožava njegove "Korekcije":

'Nisam ga upoznao, ali sam čuo da je vrlo simpatičan i nadam se da ću go upoznati', naveo je Brown.

Nakon što je 'Da Vincijev kod' postigao uspjeh, zapinjao je, kaže, s pisanjem sljedeće knjige jer je postao "silno svjestan onoga što čini".

To je u umjetnosti i sportu pogubno, ne smijeti to dopustiti. Rekao sam sebi: Napiši knjigu kakvu bi sam želio čitati i nadaj se da će drugi dijeliti svoj ukus. Tako sam postupio i sljedeća je knjiga bila vrlo uspješna', dodao je.

I nakon slave njegov je život isti, proces pisanja je isti, a naglasio je i da ima iste najbolje prijatelje koje je imao i prije slave.

  • +2
Dan Brown Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

'Zaboravio sam da sam slavan. Nakon stečenih slave i bogatstva imam luksuz da mogu putovati svijetom. Bole me loše kritike. Dobio sam dobar savjet: Ne osvrći se na kritike, ali ni na one koji te hvale. Uvijek dajem sve od sebe i ne osvrćem se na pohvale ili pokude. Jednostavno pišem', rekao je Brown.