nagradnjače

Osvojite romane 'Lutka', 'Još' i 'Origin'

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 08.11.2017 09:35
  • Objavljeno 01.11.2017 u 11:27
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Izdavačka kuća V.B.Z. daruje vam romane 'Lutka', Ismail Kadare, 'Još', Hakan Günday i 'Origin', Dan Brown

'Lutka', Ismail Kadare

U svom zadnjem romanu, Lutka (Kukulla, 2015.), Ismail Kadare, pisac koji je već gotovo pola stoljeća najpoznatiji glas albanske književnosti u svijetu, vodi nas na intimno putovanje kroz svoj život, stavljajući u prvi plan svoj složen odnos s majkom, krhkom i tajanstvenom poput 'papirnate lutke'.  Nakon što je sa sedamnaest godina stupila u sporazumni brak, Kadareova majka, prostodušna i nesigurna djevojka koja je u romanu nazvana Lutka, useljava se k svome mužu u veliku i otmjenu obiteljsku kuću obitelji Kadare, u kojoj je kasnije odrastao i sam pisac. Opterećena surovim patrijarhalnim običajima, uzajamnom netrpeljivošću svoje i muževe obitelji, a napose činjenicom da je prisiljena živjeti pod budnim okom svoje nemilosrdne svekrve, Lutka sve više osjeća da je kuća, kako ona sama kaže, 'proždire'. U ovom autobiografskom romanu, netipičnom unutar dosadašnjeg Kadareova romanesknog opusa, pisac se još jedanput vraća u svoj rodni grad Đirokastru, ali ovaj put da bi ispričao priču o svome odrastanju, školovanju, počecima književne karijere, kontroverznoj vezi i braku sa svojom suprugom Helenom, također spisateljicom, njihovu političkom emigriranju u Parizu, no ponajprije priču o vlastitoj obitelji. Riječ je o romanu koji bismo, posluživši se autorovim ironičnim stilom, mogli shvatiti kao kroniku nekoliko velikih nesporazuma…

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Još', Hakan Günday

Roman Još (Daha) turskog književnika Hakana Gündaya (1976.) bio je jedan od najzapaženijih romana objavljenih 2013. godine u Turskoj, a polučio je velik uspjeh i u Europi pa je tako bio i dobitnik Nagrade 'Medicis' (2015.) za najbolji strani roman preveden na francuski jezik. Razlog tome dijelom je i činjenica što je riječ o jednom od prvih romana koji se izravno bavi aktualnim društveno-političkim zbivanjima na tlu današnje Europe, Bliskog istoka i Azije, odnosno imigrantskom krizom. Ispričan iz perspektive turskog tinejdžera Gaze, koji kroz roman doživljava svojevrsnu psihološku, karakternu i moralnu transformaciju odrastajući uz samohranog i grubog oca Ahada, bezobzirnog krijumčara ljudima, roman Još na dosad nezabilježen način iznosi surovu i zastrašujuću istinu o trgovini ljudima i ilegalnom transportu imigranata preko turskog teritorija. Riječ je o ljudima koji su zbog ratnih zbivanja bili prisiljeni napustiti svoje domove i obitelji, sve svoje snove i nade, kako bi našli utočište negdje na Zapadu predajući pritom svoje sudbine u ruke bezobzirnih i pohlepnih krijumčara. Visoka cijena koju pritom plaćaju krijumčarima ne garantira im da će na svoje odredište stići živi i da njihova žrtva neće biti uzaludna. No što je s cijenom koju će zbog sveg tog pakla platiti Gazâ?

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Origin', Dan Brown

Radnja romana Dana Browna Origin odvija se u cijelosti u Španjolskoj. Barcelona, Bilbao, Madrid i Sevilla gradovi su novih pustolovina Roberta Langdona. Autor Da Vincijeva koda povest će čitatelje na lokacije kao što su samostan Montserrat, kuća Milà (La Pedrera), katedrala Sagrada Familia, muzej Guggenheim, Kraljevska palača u Madridu i katedrala u Sevilli. Lokacije su ključan element romana Dana Browna, poput Pariza u Da Vincijevu kodu, Rima u Anđelima i demonima i Firence u Infernu. Kad je započeo s radom na novom romanu, autor je bio siguran u svoj izbor lokacije: 'Oduvijek sam smatrao Španjolsku zemljom lijepih paradoksa – bogatom drevnim tradicijama i poviješću, ali također zemljom koja utire put budućnosti kroz najnaprednije tehnologije i znanost. Stoga, kada sam odlučio napisati roman koji isprepliće ono vrlo staro i vrlo moderno, znao sam da je Španjolska pravi izbor za mjesto radnje.'

Robert Langdon, harvardski profesor simbologije i religijske ikonologije stiže u muzej Guggenheim u Bilbau kako bi prisustvovao važnoj objavi – prezentaciji otkrića koje će 'zauvijek promijeniti znanost'. Domaćin ovog događaja Edmond Kirsch mladi je milijarder i futurist, svjetski poznat po svojim sjajnim tehnološkim izumima i hrabrim predviđanjima. Kirsch, jedan od Langdonovih prvih studenata otprije dva desetljeća, namjerava obznaniti šokantnu spoznaju koja će dati odgovor na dva ključna pitanja ljudskog postojanja. Već na početku događaja, Langdon i nekoliko stotina gostiju očarani su potpuno originalnim izlaganjem, za koje Langdon ubrzo shvaća da će biti mnogo kontroverznije nego što je mogao zamisliti. Međutim, pomno orkestrirana večer uskoro se pretvara u kaos, a Kirschevo otkriće umalo biva zauvijek izgubljeno. Suočen sa stvarnom prijetnjom, Langdon je prisiljen pobjeći iz Bilbaa. S njim u Barcelonu odlazi i  Ambra Vidal, direktorica muzeja koja je surađivala s Kirschem na organizaciji kontroverznog događaja. Navigirajući tamnim hodnicima skrivene povijesti i religije, Langdon i Vidal moraju bježati od neprijatelja čija moć, čini se, leži u znanju koje izvire iz same španjolske kraljevske palače… i koji neće prezati ni pred čime kako bi utišao Edmonda Kirscha. Na putu označenom modernom umjetnošću i enigmatičnim simbolima, Langdon i Vidal otkrivaju tragove koji ih dovode sve bliže Kirschevu šokantnom otkriću… i toliko dugo čuvanoj istini o porijeklu i sudbini čovječanstva.

Čitateljima tportala darujemo po dva romana 'Origin', Dan Brown, 'Još', Hakan Günday i 'Lutka', Ismail Kadare. Dobitnici su Iva Kuhar (roman Lutka), Snježana Ležaić (roman Lutka), Sanja Prepušt (roman 'Origin'), Mirjana Farkaš (roman 'Origin'), Dragana Tomljanović (roman 'Još') i Leonida Tošić (roman 'Još').

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!