OD KRKA DO MAKARSKE

Brod knjižara krenuo na turneju po Jadranu

02.08.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Promocije knjiga, druženje sa stranim i domaćim autorima, razmjena kultura, čitanje, pisanje, recitali, kazališna predstava, predstavljanje hrvatske kulturne baštine, sve je to dio bogatog kulturnog programa koji će Brod knjižara ovog ljeta raznositi i promovirati diljem Jadrana domaćim i stranim turistima

Brod knjižara koji promiče kulturu čitanja i pisanja i ove godine plovi s brojnim poznatim domaćim i stranim autorima, s nekoliko tona knjiga te preko nekoliko tisuća naslova domaće i strane literature u izdanju dvadeset hrvatskih nakladnika, što će činiti ovogodišnji veliki sajam knjige na Jadranu.

Program koji Brod knjižara dovodi u sva turistička odredišta povezan je s program turističkih zajednica, nastupa KUD-ova, klapa, folklora, djece iz raznih udruga, pa je upravo zbog toga ovaj projekt ocijenjen kao jedan od najznačajnijih kulturno-turističkih projekata na Jadranu, rekao je Igor Gerenčer, organizator projekta.

Brod knjižara je prvi puta na turneji, uz hrvatske autore, ugostio i svjetska književna imena, jednog od najintrigantnijih ruskih autora, kvantnog fizičara Vadim Zelanda poznatog po hit seriji knjiga 'Transurfing' koji će na brodu ploviti puna dva tjedna i Brucea Sterlinga, američkog pisca znanstvene fantastike s kojim će se ljubitelji ovog žanra moći družiti tjedan dana, od Krka do Trogira.

Vadim Zeland o svom prvom posjetu Hrvatskoj i o avanturi plovidbe Brodom knjižarom rekao je:
'Ovo je moj prvi posjet prekrasnoj Hrvatskoj. Sretan sam i zahvalan što sam gost na ovom jedinstvenom i vrlo atraktivnom projektu. Za mene je ovo jedinstvena prilika da mogu doprinijeti promicanju kulture čitanja i pisanja izvan svoje zemlje, a posebno pružanju podrške hrvatskim izdanjima mojih knjiga. Knjigama je zaista potrebna podrška jer su one kao djeca. Knjiga nije samo papir sa simbolima na sebi. To je živo biće i ima dušu, kao i svatko od nas. Trebali bismo stalno misliti o tome i tretirati knjige kao žive duše jer u njima zaista netko živi. Brinimo se o tim predivnim stvorenjima!'

Govoreći o odazivu i interesu stranih pisaca za dolazak na Brod knjižaru, Igor Gerenčer je istaknuo da upravo gostovanje istaknutih stranih pisaca na Brodu knjižari predstavlja početak međunarodne suradnje Hrvatske s drugim zemljama na području razmjene kulture pisanja, pisaca i njihovih autorskih djela.

Uz strane autore, stalnu postavu Broda čini naš istaknuti glumac i pjesnik Enes Kišević kojem se ove godine priključila i glumačka družina pod vodstvom glumca i redatelja Jasmina Novljakovića koji će na palubi broda svaku večer izvoditi kazališnu predstavu 'Veliki svjetski teatar' Pedra Calderona de la Barce na nekoliko stranih jezika.
Na turneji će također biti promovirana prva knjiga u izdanju Broda knjižare, a uz potporu Ministarstva kulture i kompanije MasterCard Europe, pod nazivom '20 + 1 najbolja priča za ljeto 2010. godine' u redakciji i uredništvu uglednog romanopisca Ludwiga Bauera i dr. sc. Lidije Dujić koji će također biti dio posade broda puna dva tjedna.

Bruce Sterling na otvorenju turneje rekao je: 'Ja sam američki romanopisac i novinar. Moj najnoviji SF roman počinje u budućnosti Hrvatske. Često posjećujem Hrvatsku i uvijek iznova učim iz ovog prelijepog mjesta koji ima jedinstvenu kulturu. Planiram naučiti puno više, a jednog dana, nekako vjerujem, reći ću vam što sam naučio.'

'Drago mi je drago što ovaj projekt ima dvostruku ulogu, koja se odnosi na obogaćivanje turističkog sadržaja na Jadranu, te na obogaćivanje i doprinos razvoju kulturnog sadržaja. Ovaj projekt omogućuje da se hrvatska knjiga i pisana riječ te hrvatska kultura u svojoj ukupnosti na atraktivan i svima zanimljiv način približi ljudima. Uvijek me iznova veseli pomisao da stranci koji gostuju na Jadranu mogu vidjeti da Hrvatska ima zaista jedan originalan i jedinstven projekt kojim predstavlja svoju kulturu', rekao je Gerenčer.

Brod knjižara - Brod kulture plovit će od Krka do Makarske, od 31. srpnja do 14. kolovoza, i to redom: Krk, Cres, Starigrad Paklenica, Pag, Sv. Filip i Jakov, Zlarin, Šibenik, Trogir, Supetar - Brač, Vis, Milna - Brač, Jelsa - Hvar, Vrboska - Hvar te Makarska.