RUŠENJE PREDRASUDA

Britanci spremaju veliku izložbu o tantri i kažu: Bit će i o seksu, ali ne o onakvom o kakvom je pričao Sting

24.01.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Britanski muzej u Londonu za travanj priprema veliku izložbu posvećenu tantri i neće se, kako najavljuju, posvetiti samo seksu, nego će ponuditi sveobuhvatno istraživanje ove drevne radikalne ezoterične tradicije i duhovnog učenja koje je, od svog osnutka u Indiji u 6. stoljeću pa sve do danas, diljem svijeta pomicalo granice testirajući religijske, kulturološke i političke norme

Izložba neće biti o 'užitku radi užitka' niti o onome što je svojedobno sugerirao Sting, pričajući o svojim sedmosatnim sesijama vođenja ljubavi, kažu iz Britanskog muzeja.

'Kad god bih spomenula da radim na izložbi o tantri ljudi bi me pitali je li to Kama Sutra ili ono što prakticira Sting', kaže kustosica Imma Ramos za Guardian. Stinga se, naime, dugo povezivalo s tantrom, nakon što je u intervjuu iz 1990. rekao kako uživa u maratonskim tantričkim seksualnim seansama. Kasnije je to opovrgnuo, govoreći Guardianu 2013. da je bio pijan i da se samo zafrkavao.

Ramos kaže da se radi o popriličnom stereotipu koji je utjecao na krivo shvaćanje tantre, slično onome koje promovira da je Kama Sutra njezin dio.

  • +3
Tantra u Britanskom muzeju Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

'U tantri se više radi o susprezanju želje kako biste je na koncu nadišli te kako biste prihvatili sve aspekte tjelesnog i senzualnog i generirali moć. Pristup erotici i ideji želje tu je puno drugačiji. Nije riječ o užitku samo zbog užitka, o čemu je Kama Sutra', pojašnjava Ramos.

Tantra se na Zapadu, dodaje, obično izjednačava sa seksom ili jogom, ali bi se trebala shvaćati kao dio šire filozofije. Dakle, na izložbi koja će uključivati preko 100 predmeta, svakako će biti seksa i joge, ali ne na onaj stereotipni način.

Prikazat će se, među ostalima, četiri najranija rukopisa tantre iz Nepala, nastala u razdoblju oko 12. stoljeća, koje je Britanskom muzeju posudila Sveučilišna knjižnica Cambridge. Velik dio postava tematizirat će važnost svete ženske moći i propitkivati percepciju žene kao pasivne i poslušne. Bit će tu i velik segment djela suvremene umjetnosti, a posljednji dio izložbe fokusirat će se na 20. stoljeće i to kako je tantra u 1960-im i 1970-im interpretirana kao pokret koji bi mogao inspirirati antikapitalizam i ideale slobodne ljubavi. 

'Tantra je jednostavno promijenila svijet', kaže ravnatelj Britanskog muzeja Hartwig Fischer, 'a opet se o njoj malo zna ili ju se jako krivo shvaća. Ova izložba pokušava to ispraviti'. Uz to je i jako aktualna, napominje: 'Spol, ženska moć, fluidnost spola, religiozni pluralizam, svjesnost... sve su to teme koje su velik dio suvremenog diskursa.'

Izložba 'Tantra: Prosvjećenje do revolucije' otvara se 23. travnja i trajat će do 26. srpnja.