ZAGREBAČKO HISTRIONSKO LJETO

Borba za preživljavanje u komediji na Opatovini

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2014 15:57
  • Objavljeno 09.07.2014 u 15:16
Gospon doktor Vinski Opatovinski

Gospon doktor Vinski Opatovinski

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Premijerom predstave 'Gospon doktor Vinski Opatovinski' Jeana-Baptistea Poquelina Molierea i Vladimira Gerića, a u režiji Dražena Ferenčine svečano će 12. srpnja biti otvoreno 29. zagrebačko histrionsko ljeto na Ljetnoj sceni Opatovina u Zagrebu, najavio je ravnatelj Glumačke družine Histriona Zlatko Vitez

Vitez je napomenuo i da će se pretpremijera predstave 'Gospon doktor Vinski Opatovinski' održati 10. i 11. srpnja na Opatovini.

Prevoditelj Moliereova komada 'Doktor' (Gospon doktor Vinski Opatovinski) na hrvatsku kajkavštinu Vladimir Gerić istaknuo je kako vremensko, prostorno i govorno oponašanje Moliereovih djela u hrvatskom glumištu nije novo te dodao kako je to dio najdragocjenije hrvatske kazališne tradicije.

'Naša, histrionska predstava nije, nadamo se, samo repertoarska, redateljska ni prevoditeljska dosjetka, kao ni usiljeno natezanje 'na naše vrijeme i prostor'', napomenuo je Gerić dodavši kako je riječ o promišljenom istraživanju kazališnih mogućnosti, našim govorom, našim kazališnim žarom i duhom.

Ocijenio je kako bez obzira na povijesno-književne i dnevno-kritičke ocjene u ovoj komediji ima nečega tipično glumačkoga - ima borbe za ulogu, borbe za gledateljstvo, borbe za preživljavanje.

Zagrebačko histrionsko ljeto

Zagrebačko histrionsko ljeto

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Gerić smatra kako je Moliere za svog 'Doktora' iskoristio poznati motiv, odnosno dio francuskoga i europskoga folklora, koji je samo dopunio i preinačio osjećajući ga kao djelo otvorene kazališne forme, odnosno nešto što nije u sebi dokrajčeno, nego živo, poticajno i višestruko prilagodljivo.

Redatelj Dražen Ferenčina istaknuo je kako je Moliereov 'Doktor' na djelomično kajkavskom prilagođen u zagrebačku sredinu tridesetih godina 20. stoljeća.

U predstavi igraju Jan Kerekeš, Ana Majhenić, Adam Končić, Marija Borić, Ljubomir Kerekeš, Tara Rosandić, Draško Zidar, Vid Balog i Goran Koši.

Najavljene su i izvedbe predstava u sklopu Kabare scene Gumbek Kazališne skupine Gemišt Davora Dretara i Vida Baloga 'Pozdravi iz Remetinca' Kerekesh teatra Mirka Keleka i Ljubomira Kerekeša predstava Dimnjačar te 'Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške' Ivice Krajača 'Zagrebački orkestar' Jeana Anouilha i Dražena Ferenčine.

Histrionsko ljeto održava se svakim danom, osim ponedjeljka, na Ljetnoj sceni Opatovina od 10. srpnja do 31. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!