šibensko kulturno ljeto

Bogat kulturni tjedan u Šibeniku donosi projekcije ukrajinskih filmova i niz koncerata

23.08.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Šibensko kulturno ljeto u ovome tjednu donosi projekcije ukrajinskih filmova 'Filmski Boršč' i program izvedbi opernih arija 'Ladies in red' na Tvrđavi Barone, koncert Gorana Bare i Majki na Tvrđavi sv. Mihovila, te plesne radionice u Kući umjetnosti Arsen

Program projekcija ukrajinskih filmova u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, "Filmski Boršč", organiziran je u znak podrške autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima Ukrajine. Na Tvrđavu Barone donosi ga Tvrđava kulture Šibenik u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom.

U srijedu 24. kolovoza bit će prikazan ukrajinski dokumentarni film redateljice i pjesnikinje Irine Cilik, "Zemlja je plava kao naranča". Film je proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među ostalim nagradama diljem svijeta, na Filmskom festivalu u Sundanceu osvojio je 2020. glavnu nagradu za režiju. Na Zagreb Doxu 2021. godine proglašen je najboljim filmom u kategoriji Movies that matter. Film će predstaviti filmski kritičar, publicist i novinar Jurica Pavičić, s kojime smo nedavno objavili veliki intervju, dostupan na ovoj poveznici.

Slijedi, u subotu 27. kolovoza, jedno od najznačajnijih ostvarenja sovjetske kinematografije armenskog redatelja Sergeja Paradžanova, "Sjene zaboravljenih predaka", snimljeno u poznatom kijevskom Dovženko Studiju. Filmsku priču o tragičnoj ljubavi "karpatskih Romea i Julije" predstavit će selektor programa 'Češljaonica' art kina Arsen Ante Storić.

Program na Tvrđavi Barone u ovome tjednu donosi i vrhunske izvedbe opernih arija pod nazivom "Ladies in red". Na ljetnoj pozornici 26. kolovoza nastupit će mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u društvu poznate zadarske i hrvatske operne pjevačice, sopranistice Nele Šarić.

U sklopu RTL-ova programa Glasno s Tvrđave, na Tvrđavi sv. Mihovila u subotu 27. kolovoza nastupit će Goran Bare i Majke.

Kuća umjetnosti Arsen ovaj je tjedan domaćin pilot programa "Obrt net", kojemu je cilj uspostavljanje odnosa i stvaranje novih uvjeta suradnje za nezavisnu suvremeno plesnu scenu i međuregionalnu razmjenu u Šibeniku. Umjetnici su ove godine pozvani dijeliti rad s lokalnom zajednicom u obliku radionica za različite dobne skupine, stvarati i istraživati u rezidencijalnom obliku i predstaviti svoj rad kroz formu plesne predstave.

Program se odvija u suradnji Obrt studija i Kuće umjetnosti Arsen a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija RH.