PODRŠKA FRLJIĆU

Bitef pod sloganom 'Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture'

22.03.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Umjetnički direktor kazališnog festivala Bitef u Beogradu, Ivan Medenica najavio je da će u glavnoj selekciji ovogodišnjega, jubilarnog 50. festivala biti predstava 'Nad grobom glupe Europe', dosad izvođena pod nazivom 'Hrvatska rapsodija', redatelja Sebastijana Horvata i u dramaturgiji Milana Markovića Matthisa, a u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca, kao izraz podrške konceptu umjetničkog djelovanja riječkoga kazališta u mandatu intendanta Olivera Frljića. Uz riječko gostovanje, najavljeno je i gostovanje predstave 'Rodoljupci' Narodnog pozorišta iz Beograda, po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Andraša Urbana te višestruko nagrađivana 'Smešna tama' u režiji Dušana Davida Parižeka i produkciji 'Burgteatra' iz Beča. Medenica kaže da sve tri predstave veže hrabrost

'Sve te predstave su smjele, radikalne i provokativne, kako umjetnički, tako i društveno, te reprezentiraju onakav način vođenja nacionalnih kuća o kome sam govorio. Kao takvima, njima je sigurno mjesto na Bitefu, festivalu koji 50 godina unazad promovira, u regionalnom, europskom i svjetskom kontekstu, nove kazališne tendencije', rekao je Ivan Medenica za B92. Bitef se ove godine održava na temu identiteta.

On je primijetio da nas predstava 'Nad grobom glupe Europe' HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke, na umjetnički inovativan i superioran način suočava s demonima hrvatskog društva, dok na drugačiji, ali podjednako smio i inovativan način to rade i 'Rodoljupci' s demonima srpskog društva.

'Želio bih da se ove dvije predstave igraju istog dana na Bitefu i da taj dan dobije slogan po onoj čuvenoj Krležinoj 'Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture', naglasio je Medenica.