TJEDAN DOKUMENTARACA

Bijesne bakice otvorile 11. ZagrebDox

23.02.2015 u 09:33

  • +23

Otvaranje ZagrebDoxa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nina Đurđević i Dinka Radonić

Bionic
Reading

U nedjelju je u izvrsnoj atmosferi u svih pet dvorana Cineplexxa Centra Kaptol projekcijom filma 'Bijesne bakice' počeo 11. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox

U sljedećih tjedan dana, do nedjelje 1. ožujka, na velika platna stiže više od 150 naslova suvremene svjetske dokumentarne produkcije, i to u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, devet službenih programa, tri posebna programa i dvije retrospektive.

Nakon uvodnih govora publiku u Cineplexxu videoporukom pozdravio je redatelj Håvard Bustnes, a nakon projekcije i protagonistice filma Shirley i Hinda. Svi koji su propustili film na otvorenju moći će ga pogledati u redovnom programu ponovno u ponedjeljak.

Video-poruka redatelja Havarda Bustnesa

Uzvanike, festivalske goste i publiku na otvorenju ZagrebDoxa pozdravio je direktor festivala Nenad Puhovski. 'Prema nekom mom osjećaju, ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugu deceniju njegova života. Sjajna ekipa omogućuje da stresa bude što manje i da se dokumentarac drugačiji od onog koji smo nekad gledali i snimali prikazuje u Zagrebu te da se tako podrže nove snage, ideje i filmovi. Taj susret između svjetskog, europskog, regionalnog i prije svega hrvatskog filma nit je vodilja koja mi se čini vrlo važnom za ovaj festival. No najvažnijim mi se čini kreativan razgovor o filmovima. Zbog toga smo ove godine uveli novi program, ZagrebDoXXL, čija je svrha proširiti za gledatelje platformu razgovora sa zanimljivim sugovornicima i stručnjacima kako bi se ostvarilo više dijaloga jer mi se čini da ga u ovoj zemlji još uvijek nedostaje. Na skroman način pokušavamo progurati onoliko koliko možemo.'

Bijesne bakice otvorile 11. ZagrebDox! Zagreb, 22. veljače – U nedjelju, u izvrsnoj atmosferi u s

Publici i gostima obratila se i producentica festivala Lucija Parać, zahvalivši svim partnerima, sponzorima, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu, koji već deset godina prati festival, medijskim pokroviteljima, Hrvatskom audiovizualnom centru, potprogramu MEDIA Kreativne Europe, Gradu Zagrebu i posebno HRT-u.

Čast da festival proglasi otvorenim pripala je zamjeniku pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Tediju Lušetiću. 'Želim vam zahvaliti što nam i ove godine omogućujete praćenje recentne svjetske produkcije dokumentarnog filma, a iznimno mi je drago što među njom ima dosta filmova hrvatskih autora.'

Međunarodnu konkurenciju u ponedjeljak otvara poetični dokumentarac o ljudima sa samog sjevera Rusije i takozvanoj ruskoj duši u kojoj fatalizam i crni humor postoje rame uz rame, film 'Ispod leda' u režiji Robina Dimeta. Regionalnu konkurenciju otvara francusko-talijanski film 'Kamena rijeka' u režiji Giovannija Donfrancesca o europskim klesarima koji su početkom 20. stoljeća prešli ocean i u gradiću Barre u Vermontu otvorili najveće kamenolome granita na svijetu.

U programu je i 'Prognostičar' redatelja Marcusa Vettera i Karin Steinberger (program Biografski dox), dokumentarac o Martinu Armstrongu, čovjeku koji je razvio izuzetno precizan računalni program za predviđanje svjetskih ekonomskih kretanja, što se baš i nije svidjelo američkim bankarima i FBI-ju. Nakon projekcije slijedi sesija Q&A s redateljem Marcusom Vetterom.

Glazbeni globus otvara 3D spektakl 'Pod elektronskim nebom' Emmyjem nagrađenih redatelja Dana Cutfortha i Jane Lipsitz o najvećem svjetskom festivalu dance glazbe, Electric Daisy Carnivalu. Prvog dana festivala počinju projekcije iz novih programa Blistok i Triler dox. Potonji u ponedjeljak donosi'Hitan poziv' režisera Pekke Lehta, film temeljen na priči o nerazriješenom ubojstvu koje ostaje jedan od najbizarnijih slučaja u novijoj finskoj povijesti. Pekka Lehto će, zajedno sa scenaristom Mikom Purolom, biti prisutan na sesiji Q&A. U ponedjeljak počinju i prva Dox događanja, odnosno premijere hrvatskih i regionalnih filmova.

RTL Autor: RTL

Video: Goran Jakus/PIXSELL

Generalni sponzor festivala je Hrvatski Telekom. Ekskluzivni pokrovitelj je tportal, a festival medijski pokrivaju Klasik TV, Jutarnji list, Antena Zagreb, Dokumentarni.net, Kulturpunkt, City Time i Moj film. Medijski partneri festivala su HRT i HRT3.