POSTSOCIJALISTIČKA HOMOFOBIJA

Bi li Hrvatska bila manje primitivna da ima gej premijera?

09.05.2011 u 09:56

Bionic
Reading

Na Filozofskom fakultetu održano je predavanje profesora Hadleyja Renkina s Centralnoeuropskog univerziteta iz Budimpešte o postsocijalističkoj homofobiji. U organizaciji društva studenata sociologije Diskrepancija, bilo je to prvo predavanje iz serije o seksualnosti

Već nekoliko godina zagrebačku Povorku ponosa prate i agresivni prosvjedi domaćih neoustaša, koji ne prezaju ni od nasilja prema LGBT osobama. No pogrešno je misliti da je to hrvatska specifičnost, jer je zapravo riječ o trendu koji se događa u mnogim državama istočne i jugoistočne Europe, pa čak i onima koje su članice Europske unije.

Nasilnički ispadi prema gejevima su, nažalost, neizbježna reakcija ultradesničara, kojih u nekim drugim državama, poput Mađarske, ime beskrajno više nego u Hrvatskoj. Time se pozabavio i profesor rodnih studija s Centralnoeuropskog univerziteta u Budimpešti Hadley Renkin, koji je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu održao predavanje pod naslovom 'The Borders of Love and Hate', u kojem se pozabavio postsocijalističkom homofobijom u širem kontekstu postkolonijalizma.

Renkin ističe da je seksualnost bila u temelju zapadnjačke percepcije tzv. domorodaca na kontinentima koji su većinom vrlo brutalno kolonizirani. Tadašnji europski istraživači bili su fascinirani, primjerice, slobodnom nagošću domorodaca, no ona se spominjala u kontekstu 'ispravne' kršćanske seksualnosti, dakle dugogodišnje monogamne veze dviju osoba različitog spola.

Zapad je već tada uspostavio svoju moralnu hijerarhiju seksualnosti, na čijem je vrhu bilo ono što se na Zapadu smatralo idealnim.

Danas pak, tvrdi Renkin, zapadni dio Europe gleda imperijalistički na istočni, a primjer toga su i zapadnjačke reakcije na nasilje kojima su izložene istočnoeuropske Povorke ponosa. Renkin stoga analizira kako se pojam homofobije konstruira u tom kontekstu, s time da je kao konkretan primjer uzeo Mađarsku, u kojoj sam živi.

Živahna rasprava nakon Renkinovog predavanja, kojemu je prisustvovalo četrdesetak ljudi, pokazala je da interes za takve teme itekako postoji, ali i da javnost nije dovoljno informirana. Jer onda se sigurno ne bi dogodilo pitanje poput: 'Kad bi Hrvatska imala gej premijera, bi li se onda na nju gledalo kao na manje primitivnu državu?'

Riječ je o pitanju koje predstavlja kvintesenciju podaničkog mentaliteta te pokazuje da se istočna Europa ne treba samo osloboditi vlastite homofobije, nego i uvjerenja da vrijedi manje od Zapada.

Udruženje studenata Diskrepancija planira u nadolazećim tjednima organizirati još nekoliko predavanja na temu seksualnosti, na kojima će se razgovarati o transseksualnosti, feminističkom odnosu prema tijelu i queer aktivizmu u SAD-u.