NOĆNO RAZGLEDAVANJE

Besplatne izložbe u više od stotinu muzeja

17.01.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 27. siječnja, od 18 sati do sat iza ponoći. U više od stotinu hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi bit će besplatan ulaz za sve posjetitelje

Završne pripreme za tradicionalnu sedmu Noć muzeja u punom su jeku. Kako ističu iz Hrvatskog muzejskog društva, nadaju se da će ovogodišnje izdanje nadmašiti prošlogodišnji rekord od čak 314.659 posjetitelja.

Posjetitelji će imat priliku razgledati atraktivne izložbe, među kojima bismo istaknuli veliku izložbu 'Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura, politika 1950-1974.' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Retrospektivu Mate Celestina Medovića u Klovićevim dvorima, izložbu slika Bele Čikoša Sesije u Umjetničkom paviljonu te izložbu radova Nikole Koydla u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Etnografski muzej
u Zagrebu u suradnji s talijanskim Etnografskim muzejom Trentina, San Michele all’Adige, 27. siječnja u 18.30 otvara izložbu Karneval Kralj Europe - Zimske maske plodnosti u europskome etnografskom kontekstu, a zanimljivo događanje organizira Lauba, gdje se u sklopu Noći muzeja otvara Dućan metafora radionice Petikat, autora Stanislava Habjana i Danijela Žeželja.

'Unutarnje uho' u Rijeci

Riječki MMSU u Noći muzeja otvara izložbu 'Unutarnje uho' u sklopu koje će predstaviti radove iz muzejske zbirke te novije akvizicije, rijetko izlagane. Muzej grada Rijeke, među ostalim, donosi izložbu 'Rijeka u mađarskom sjećanju' iz zbirke Csabe Skultétyja.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli bit će predstavljen projekt 'Umjetnost je lijepa' Ante Rašića te će posjetitelji imat priliku vidjeti Hrvatskog Apoksiomena, skulpturu visoku devet metara.

Posjetitelji splitske Galerije umjetnina imat će priliku razgledati stalni postav te obnovljeni postav suvremene umjetnosti.

Osim izložbi, bit će organizirane i pedagoške radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, performansi, recitali i koncerti te filmske projekcije, modne revije, prigodne prodaje kataloga, promidžbenog materijala i suvenira.

Autorice koncepcije Noći muzeja su Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskoga muzejskog društva, i Vesna Jurić Bulatović, voditeljica marketinga Noći muzeja.

Više informacija o programima bit će dostupno narednih dana.